Tipsare

Vi tackar alla er som hittills bidragit med värdefulla tips till vår webbsida! Att vara personlig assistansanvändare är ovanligt och nyttan av att få en inblick i hur andra använder sin assistans är stor.

Har du tips att dela med dig?

Skicka ett e-mail till jamie@patips.se  eller skicka meddelande via Facebook. Gör det som passar dig bäst

Våra tipsare

Adolf (1 tips)
Anders (3 tips)
Anders har en cp-skada. Han kan röra sig men inte gå utan stöd. Anders har cirka 18 assistanstimmar per dag. Han fick assistans -94 och är själv anordnare.
Andreas O (16 tips)
Andreas är egen arbetsgivare. Han har ungefär 27 assistanstimmar per dygn. Andreas hjälpbehov skulle kunna beskrivas som att han behöver hjälp med allting i princip. Det enda Andreas kan göra själv är att köra rullstolen och styra datorn. Han arbetar cirka 85 %, både med politiska uppdrag och eget företag.
Andreas T (3 tips)
Andreas är arbetsgivare för sina assistenter. Han har 22 timmar assistans per dag. Tillsammans med sin fru och sitt barn bor han i en enplansvilla. Andreas kommer att börja studera inom kort. Ryggmärgsskada C-5.
Annika M (21 tips)
Annika är medlem i ett kooperativ och bor i en tvåplansvilla tillsammans med ett av sina två tonårsbarn. Hon arbetar deltid och har cirka 20 timmar assistans/dag. 1996 skadade hon sig och hon har en C-5 ryggmärgsskada.
Annika T (12 tips)
Annika har en anordnare för sin assistans. Är förlamad sedan 2003 i armar och ben men har funktion i axlar och vänsterarm. 24 timmar assistans plus lite dubbelassistans. Studerar på universitet. Bor med man och barn.
Anonym (91 tips)
Personer som delar tips utan att avslöja sina namn. Här har vi samlat alla tips från personer som av olika skäl vill vara anonyma. Vi har ibland gett tipsaren ett fingerat namn. Om förståelsen för tipset kräver en bakgrund (exempelvis tipsarens funktionsnedsättning) anges det i tipset.
Assistenter (60 tips)
Assistenter reflekterar anonymt om deras arbete
Bengt (3 tips)
Bosse och Chatharina (3 tips)
Britt (9 tips)
Britt har 17 timmar assistans per dag. Hon bor själv i en lägenhet och har en anordnare som sköter delar av assistansen.
Cecilia (8 tips)
Cecilia bor i en egen lägenhet. Cecilia är arbetsgivare för sina assistenter och har 19 timmar assistans/per dag plus 5 timmar jour. Cecilia har en medfödd muskelsjukdom.
Conny (17 tips)
Conny har 26.5 timmar assistans per dag. Han kan röra axlar och nacke men är förlamad i både armar och ben sedan – 94. Conny har en anordnare för sin assistans.
Dennis (10 tips)
Dennis är musikintresserad.
Erik N (5 tips)
Erik har assistans dygnet runt inklusive sovande jour. Han har en begränsad rörlighet i armarna och framförallt i benen. En cp-skada gör att Erik är väldigt stel i kroppen och då framförallt i benen. Assistans sedan 2004. Erik har en anordnade till sin assistans.
Erling (3 tips)
Erling fick assistans -93. Han har 24 timmar per dag. En anordnare sköter hans assistans. Erling har nedsatt muskelkraft till följd av spinalmuskelatrofi. Jobbar som konstnär, författare och har gallerier sommartid.
Ewy (10 tips)
Ewy är egen anordnare sedan 2007. Hon måste ha hjälp med det mesta i vardagen på grund av svårigheter med gång och balans
Gun-Britt (5 tips)
Gun Britt har 4 timmar assistans per dag, sedan 1994. Hon är blind och har svårt att gå efter en stroke.
Hanna (16 tips)
Hanna bor i en villa med sin man och fyra barn. Jobbar deltid. Arbetsgivare för sina assistenter. Cerebral pares.
Heléna (9 tips)
Heléna har spinal muskelatrofi vilket innebär att hon liksidig muskelsvaghet och har lätt för att sätta i halsen. Heléna har haft assistans sedan – 86. Hon har assistans 48 timmar per vecka.
jamie (5 tips)
Jamie Bolling är direktör av ILI och har STIL som anordnare för hennes assistans. Jamie är förlamad sedan 1991 och har haft assistans sedan 1993. Jamie jobbar heltid och bor med sin man på landet.
Janet (6 tips)
Janet bor i en villa. Hon har en halvsidesförlamning på vänster sida. Förmåga att röra höger arm. Nedsatt styrka. Cirka 165 assistanstimmar/vecka. Hon är själv arbetsgivare för sina assistenter.
Jens (3 tips)
Cirka 17 timmar assistans per dag. Privat assistansanordnare. Cerebral pares.
Jessica (4 tips)
Jessica har assistans dygnet runt, även dubbelassistans ibland. Hon har begränsad rörelseförmåga. Egen arbetsgivare sedan slutet på 2010. Arbetar deltid. Bor i lägenhet.
Johan (5 tips)
Johan har cirka 60,5 timmar assistans per vecka. Fick assistans 2007. Han har en anordnare som sköter hans assistans. Studerar på distans.
Johanna (13 tips)
Johanna bor i en lägenhet. Hon har 19 timmar assistans och 5 timmar jour per dygn. Medfödd muskelsjukdom. Assistans sedan 1998 och arbetsgivare sedan 2004.
Jonas (5 tips)
Jonas bor i en lägenhet och har 46 timmar assistans/vecka. Han är arbetsgivare sedan 2009, då han fick assistans. Jonas har en neurologisk funktionsnedsättning som påverkar balans, motorik och koordination. Han använder rullstol. Jonas jobbar som tillgänglighetskonsult.
Lotta (14 tips)
Har 149 timmar assistans i veckan. Kund hos anordnare. Bor i hus tillsammans med sin man. Gradvis ökande muskelsjukdom. Märker försämring. Svag, orkar till exempel inte lyfta ett fullt glas med dryck. Kan inte röra sig något vidare. Använder permobil.
Louise (6 tips)
Louise är arbetsgivare för sina assistenter (sedan 2010). Hon har cirka 16 timmar assistans per/dag. På helgerna brukar Louise flytta ut till sina föräldrar på landet men i veckorna bor hon i en egen lägenhet. Louise är född med benskörhet och har haft assistans sedan 2006.
Maria (2 tips)
Maria har en CP-skada och ett assistansbehov som skiftar från dag till dag. Sammantaget blir det cirka åtta timmar per dag. Har haft personlig assistans från 2007, men före det i skolan. Behöver hjälp med påklädning, personlig hygien och vid matsituationer. Kund hos anordnare.
Mika (4 tips)
Mika har assistans ungefär 116 timmar i veckan plus sovande jour. En CP-skada påverkar hans balans, motorik och prat. Han har en anordnade som sköter hans assistans. Mika hade assistenter innan lagen kom, sedan 1989. Bor tillsammans med sin sambo och sitt barn i lägenhet.
Ninnie (17 tips)
Ninnie bor i en villa med man och två barn. Ninnie har en muskelsjukdom och har assistans dygnet runt plus en del timmar dubbelassistans. Ninnie är arbetsgivare för sina assistenter. Foto: Stefan Wallenborg
PA-tips (5 tips)
Information om projektet PA-tips.
Pernilla (9 tips)
Pernilla har 97 timmar assistans i veckan. Hon har en muskelsjukdom som är väldigt ovanlig den yttrar sig genom svaghet i armar och ben men även i övrig muskulatur.
Pether (4 tips)
Efter en ryggmärgsskada har Pether viss funktion i armar och ben. Han har 12 timmar assistans per dag. Anordnare till sin assistans. Intresseområden: fika, sport och frågespel.
Robert L (6 tips)
Robert har en cp-skada och har haft assistans sedan 1993. Han är beviljad 53,5 assistanstimmar i veckan och är medlem i ett kooperativ som sköter hans assistans.
Robert W (5 tips)
Robert bor i en enplansvilla. Han har en anordnare som sköter hans assistans. Han har 28 timmar assistans per dygn. Sedan något år tillbaka är Robert förtidspensionär, tycker om att åka på motorarrangemang, både bil och motorcykelarrangemang och så lite annat smått och gott. Han skadade sig 2010.
Rune (6 tips)
Rune fick assistans 2008 och har cirka 18 assistanstimmar per dag. Han bor i en villa. Runes högerarm är svag medan vänsterarmen fungerar. Benen fungerar inte. Rune startade aktiebolag 2009.
Sofie (4 tips)
Har assistans 16 timmar per dag. Rörelsenedsättning till följd av reumatisk sjukdom. Arbetar heltid.
Stefan (7 tips)
Stefan har ingen känsel nedanför armhålorna. Ingen rörelseförmåga i benen eller bålen och knappt någon i armarna. Cirka 8 timmar assistans per dag. Assistansen har han haft från 1998. Stefan är anordnare.
Sten (3 tips)
Sten har total funktionsnedsättning i både armar och ben och har assistans dygnet runt. Han har haft personlig assistans sedan början av 90-talet och han får det från kommunen där han bor.
Susanne (1 tips)
Susanne bor i lägenhet på markplan tillsammans med sin son. Jobbar halvtid. Susanne har begränsad rörlighet i armar, rygg och ben och nedsatt styrka i både armar och ben. Susanne har cirka 17 timmar assistans per dag, hon har ett eget företag och är anordnare av sin assistans.
Therese (3 tips)
Therese har 12 timmar assistans per dag pga medfödd benskörhet. Det innebär att Therese är kortvuxen och inte så stark. Hon har en anordnare till sin assistans. Therese jobbar deltid och bor i lägenhet tillsammans med sin sambo.
Tina (10 tips)
Tina har 945 assistanstimmar i månaden. Hon har haft assistans sedan -92. Tina är själv arbetsgivare och behöver hjälp med allt dygnet runt.
Veronica (7 tips)
Veronica har cirka 16 assistanstimmar per dygn. Ett stort hjälpbehov i vardagen med det mesta. Assistans sedan 2005.
Veronica K (34 tips)
Veronica behöver hjälp med allt det praktiska som hon gör i vardagen. Hon har 18 timmar assistans per dygn + 6 h jour. Assistans sedan 1994.
Vicki (7 tips)
Vicki har en muskelsjukdom och hon har haft assistans sedan lagen tillkom 1994. För närvarande har hon fem på assistenter på schema och ungefär fem vikarier; 17 vakna timmar per dygn och 7 timmar jour. Hon är egen arbetsgivare.
Yasmin (2 tips)
16 assistanstimmar per dag och lite jour. 4 assistenter, omfattande hjälpbehov. Arbetar deltid.