Om oss

Projektet Personlig Assistans Tips

Independent Living Institute har den 1 januari 2013 startat projektet, PA-tips. Med medel från Allmänna arvsfonden ska personlig assistans tips samla, dokumentera och dela assistansanvändares lösningar med andra.

Assistansanvändarna som arbetsleder sina assistenter är själva de bästa experterna. Däremot finns det ingen ”bästa lösning” som fungerar för alla utan man ska få många tips på händelser och därmed hitta något som fungerar för just den enskildes situation.

Tipsen kan beröra allt inom assistans, såsom förflyttningar, resor, metoder, prylar och allt annat som innebär praktisk assistans, men även mer känsliga händelser som hur man hanterar konflikter, arbetsleder i svåra situationer eller hur man behåller en bra relation till sina assistenter.

PA-tips vänder sig till assistansanvändare, assistenter, Försäkringskassans personal, LSS- handläggare, rehabiliteringspersonal och utbildare i personlig assistans. assistansanordnare och deras branschorganisationer, fackföreningar, Arbetsmiljöverket, Hjälpmedelsinstitutet och Sveriges kommuner och landsting.

I projektets styrgrupp ingår representanter från Independent Living Institute, assistansbrukarkooperativet Neurologiskt Handikappades Riksförbund (NHR) samt KFO, den största arbetsgivarföreningen på området.

I filmen berättar projektledaren Nina Muhonen om PA-tips.

Film PA-tips

Här kan man få tips, idéer och råd om hur man kan leva ett bra liv med assistans. Det är jätteviktigt att få sådana här tips för ibland så håller man på och spinner runt kring ett problem och genom att gå in på den här sidan och få de här tipsen så kan man få sin vardag att fungera på ett mycket smidigare och enklare sätt, det är en jätteviktig sida.
Tipsarna kan ju vara alla möjliga personer och de finns överallt i Sverige så jag reser runt och träffar de här personerna och när jag då är där så dokumenterar jag och fotar eller filmar beroende på vad som då är lägligt, och sen kommer det upp på den här sidan då som är PA-tips.se.
Vi vänder oss till assistansanvändare och andra, det handlar om funktionshinderorganisationer och assistansanordnare, vi vänder oss även till Sveriges kommuner och landsting och till försäkringskassan för att man ska kunna se och få en större bild utav vad assistans handlar om. Att den ena personens assistans inte alls behöver se ut som den andras. Jag hoppas att projektet ska få en så stor spridning som möjligt, att människor överlag ska få en större förståelse för dels hur det är att leva med assistans men också att man kan se att om man själv drabbas så finns det vägar att kunna leva, genom assistansen.

Cecilia Andersson

Tidigare projektledare för hemsidan PA-tips

Cecilia Andersson

Cecilia Andersson

Sedan 5 oktober 2015 är jag projektledare för patips.se. Jag började själv som tipsare och har sedan dess följt projektet och dess utveckling. Det känns nu spännande och roligt att få vara en del av projektet och att få vara med och utveckla det vidare.

Jag lever själv med assistans dygnet runt och har genom åren hittat min egen väg hur jag vill ha och arbetsleda min assistans. Att samla in och sprida tips kring personlig assistans känns meningsfullt och underlättar för alla som är berörda av personlig assistans på något sätt. Jag tror även att det är viktigt att få dela med sig av sina egna erfarenheter och få ta del av andras för att öppna möjligheter för nya lösningar.

Jag har tidigare arbetat inom skolans värld och som ekonomiassistent och idag arbetar jag med personlig assistans, föreläsningar och utbildningar. Jag har en termin kvar innan jag har en fil. kand examen i psykologi. Annars gillar jag att vara ute i naturen, laga mat och att sjunga i kör.

Johanna Andersson

johanna@patips.se telefon 070 687 42 09

Johanna Andersson

Johanna Andersson

Jag lever med assistans dygnet runt och upplever den frihet som det innebär att leva med assistans. Det är också ett arbete att ha personliga assistenter. Jag behöver veta vad jag vill och hur jag vill ha saker och dessutom kunna förmedla det. För mig är PA-tips ett väldigt värdefullt verktyg i underlättandet kring detta arbete.

Jag har tidigare arbetat med utbildningar till ishockeytränare men idag arbetar jag med personlig assistans, utbildningar och föreläsningar. Jag är även projektledare för boken ”Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk – tio år senare” och arbetar som förtroendevald i Neuroförbundets styrelse. I PA-tips jobbar jag främst med att hitta tipsare och skriva texter till hemsidan.

Erik Tillander

Tidigare projektmedarbetare för
webbsidan patips.se

Erik

Erik Tillander

Jag har jobbat som frilansjournalist några år och började skriva artiklar för Assistanskoll under hösten 2012. På PA-tips jobbar jag mest med våra nyhetsbrev och texterna som ska publiceras på hemsidan.

Människor och mänskligt beteende är nog min röda tråd om jag ska beskriva mina intressen. Hur vi gör och varför, så när jag pluggade blev det etnologi, sociologi, pedagogik och journalistik. Jag älskar mångfald och lever i vissheten att olikheterna gör oss bra tillsammans om vi pratar med varandra.

Och så gillar jag problem, eller snarare de utmaningar som problem innebär, att hitta lösningar. Så jag tycker Personlig Assistans Tips är ett fantastiskt initiativ, att människor kommunicerar och delar med sig av sina idéer och praktiska lösningar. Det är så vi oftast lär oss och det är så mänskligheten utvecklas.

Nina Muhonen

Nina Muhonen

Nina Muhonen

Tidigare projektledare för webbsidan patips.se.

Med blandade känslor vill jag berätta för er att jag har fått ett annat arbete. För mig har det varit otroligt givande att planera och skapa denna webbtjänst och att få tagit del av era erfarenheter. Ett stort tack till er alla.

Från och med oktober 2015 kommer jag endast finnas kvar som rådgivande expert inom projektet.

Vem är då jag? Skulle jag beskriva mig själv med tre ord skulle de vara: nyfiken, målmedveten och öppen. Några av mina intressen handlar om att fotografera, laga mat och att resa. Min formella utbildning är fil kand. i beteendevetenskap och kognitiv terapeut (steg 1).

Jag har dubbel assistans dygnet runt och som nyskadad -96 var det här redskapet precis vad jag skulle ha behövt. Att nu få skapa det känns mycket viktigt och spännande.

För mig är det betydelsefullt att arbeta med något som gör skillnad. Därför har jag genom åren bland annat jobbat som projektledare i flera omgångar, egen företagare med utbildning, utveckling & konst. Jag har även jobbat som psykologilärare, med ämnet livskunskap.

Susanne Sundberg

Susanne Sundberg

Susanne Sundberg

Tidigare projektmedarbetare för webbsidan patips.se.

Genom den personliga assistansen är jag en av de som lever ett ”normalt” och aktivt liv. Jag leder och är arbetsgivare för mina assistenter och jobbar med utbildning inom bland annat assistans. Kort sagt; mycket i mitt liv handlar om assistans.

Har ett engagemang i handikapprörelsen, en examen i psykologi och är företagare. För övrigt trivs jag i sociala sammanhang, uttrycker en del åsikter, reser och skapar gärna. Jag tror på att ”man ångrar inte det man gjort, bara det man inte gjort (eller i varje fall försökt göra)!” En förutsättning är då att vi har en väl fungerande personlig assistans!

Inom projektet har jag arbetat med värvning av tipsare fram till maj 2015.


Det går att lyssna på alla texter på PA-tips med text-till-tal-tjänsten ReadSpeaker.

ReadSpeaker
När du klickar på lyssna-knappen öppnas en spelare som direkt börjar läsa texten på sidan. Du kan tex ställa in talhastighet och välja vilken del av texten som ska läsas genom att markera den. Med inställningen “Förstorad text” kan du se texten som läses längst ner på sidan, med större typsnitt.
Läs mer om hur du kan använda ReadSpeaker.

Vi vill passa på att tacka ReadSpeaker för tjänsten.