– Generellt har det gått bra. Jag tror att jag varit ganska omtyckt, att de liksom känt tillit till mig. Jag är ganska noggrann och har inga problem med att ta ett steg bakåt och ”ta order”. Men jag är inte så rolig, så de som velat bli underhållna har kanske varit besvikna.
Månadsarkiv: oktober 2015
Går det att bli mer lyhörd?
Caroline tror att det är svårt att träna upp sig och bli mer lyhörd. Antingen har man en förmåga att kunna läsa av situationer och veta när man som assistent ska ta ett steg tillbaka eller framåt eller så har man det inte. Caroline tycker att de assistenter som har haft den förmågan är de som varit trygga i sig själva. De har en förmåga att vara helt närvarande i den situationen som sker och inte heller rädda för att göra ”fel”. De har en stabil och säker grund i sig själva och då spelar det ingen roll vad som händer eller hur andra människor agerar. Dessa assistenter har ofta också en självreflekterande sida och Caroline kan därför prata med dem om situationer som inte gått som planerat. Hon försöker därför att sålla ut dessa personer redan under anställningsintervjun. Då går hon mer på en känsla för hur personen verkar vara än vad de faktiskt svarar på frågorna.
Anhöriga som jobbar
Det är jätteskönt att ha anhöriga som jobbar men det är skönt att inte ha det hela tiden, tycker Louise. ”Jag är ledig på ett annat sätt när anhöriga jobbar, jag är en del av familjen kan man säga”. Louise behöver då inte tänka på att instruera eller förklara utan kan bara vara.
Hur gör du när de tycker en massa?
Det är lättare att säga ifrån till anhöriga tycker Louise, när hon blir arg säger hon: ”Nu jobbar du så du gör som jag säger”. Louise har valt att endast ha anhöriga när hon är på resor, när hon är hemma hos föräldrarna och liknande. Hemma i sin lägenhet har hon utomstående assistenter.
På plats
Eva använder lift. När hon reser tar hon med sig sin Liko light lift. Hon ser även till att få ta med en extra väska för hjälpmedel. Detta är kostnadsfritt och meddelas researrangören/resebolaget då resan bokas. Där har hon laddarna till permobilen och liften, selen till liften och eget glidlakan och kudde. Hon reser alltid med två assistenter. Dels för att det blir mycket packning men även för att de ska kunna jobba och få ordentlig vila. Hon tycker även det är en trygghet ifall någon blir lite förkyld så påverkar det inte Eva.
Eva reser alltid med Lätta lyft. En lyftpåse som underlättar förflyttningar för assistenterna men framförallt för Eva. Det gör inte ont någonstans och hon slipper blåmärken vilken hon fick tidigare när de lyfte i ben och armar. Den använder hon för att flytta till flygplanssätet, till solstolen, soffan eller stranden. Eva har även Lätta lyft i badversionen som fungerar utmärkt om poolen har trappor eller ramp. Den använder hon även till och från i hotellrummets badkar.
Liko light liften har Eva fått utskriven som hjälpmedel från Hjälpmedelscentrum. Lätta lyft har hon själv köpt på Lätta lyft hemsida
Se även tipsen ”lätt reselyft” och ”lyftsele med bärhandtag”
Tystnadsplikt och resande
Eva är van vid att assistenterna vill berätta för föräldrar eller anhöriga vart de ska resa. Hon brukar därför ibland ta upp frågan själv. Hon brukar fråga vad för information de vill ge sina anhöriga och vad den är till för. Oftast så kommer de fram till att det räcker med att veta vilket land det gäller och att det går att ringa varandra via mobilerna. Vid något tillfälle har Eva skrivit en lapp med hotellets namn, kontaktuppgifter, flightnummer och land. Hon har sedan lagt lappen i ett kuvert som klistrats igen och som assistenten fått ge till en anhörig. Om det händer något i landet som resan äger rum i får kuvertet öppnas. Det har alltid lämnats tillbaka oöppnat. Ibland blir anhöriga lugna av att veta att Eva har kontaktuppgifter till dem ifall det skulle hända assistenten något.
Förberedelser innan resa
Innan resan går Eva igenom praktiska saker såsom reseavtalet. Där står bland annat att arbetstider kan ändras, att förutsättningar kan ändras och att det är andra villkor när man är utomlands. Det står vad det skattefria traktamentet är, när det betalas ut och varför. Det reglerar även om assistenten ska betala sina egna måltider. Eva pratar om vad assistenten kan förvänta sig tex: ”Du kan vara lite mer social än vad du brukar få vara för du kommer behöva finnas närmare mig än vanligt” eller ”Jag reser med kompisar som har assistans och de är ganska sociala, det är okej att vara det tillbaka om det känns bekvämt”.
Ibland handlar förberedelser om att prova fälla ihop den manuella stolen och visa hur man kopplar ur batterierna till elrullstolen. Eva går också igenom hur hon vill att förflyttningarna går till på flygplanet. Där brukar det vara lite stressigt och alla vill hjälpa till. Då vill Eva att assistenterna hjälper till att göra hennes röst hörd för att få det som hon vill. Det kan bland annat bestå i att hindra personalen från att köra henne i den manuella rullstolen till och från flygplanet. Det vill hon att assistenten gör för det känner hon sig mest trygg med.
Förhållningssätt till djur
Caroline har en katt och tar ofta hand om sina föräldrars hund. Caroline har en pärm för assistenterna där det finns information och rutiner bland annat för hur assistenten ska sjukanmäla sig, hur det fungerar med friskvård och hur Caroline vill att assistenterna ska förhålla sig till djuren. Hon har dessa förhållningsregler för att hon vill känna att det är hon som tar hand om och bestämmer över djuren. Assistenterna har så lite kontakt som möjligt med djuren och tillrättavisar dom aldrig. Hon har även pratat med assistenterna om detta på ett personalmöte så att alla tydligt vet vad som gäller.
Detta står i pärmen under avsnittet ”Djuren”:
”Jag vill inte att du tar kontakt med djur jag har hemma eller kommer i kontakt med, varken genom att prata med dom eller klappa dom. Om de kommer fram till dig ska du ignorera dom eller putta bort dom.
Då jag har hand om Buster vill jag inte att du rör honom, pratar med honom, tillrättavisar honom eller tar/söker ögonkontakt med honom. Det gäller att ge extra tydliga signaler till djur. Om jag ger ett kommando vill jag inte att du ska peka eller på något sätt ”försöka hjälpa till” hur han ska göra, han blir lätt förvirrad då. Undvik att ha hundgodis i fickan, han kommer då automatiskt gå fram till dig och lukta.”
Vad Christina söker hos en assistent
Christina är inte intresserad av referenser eller vad någon har jobbat med, det är inte viktigt för henne. För henne är det viktigaste vad den blivande assistenten kan tillföra i assistansen hos Christina och om de klickar med varandra. Det är det som är viktigast. Assistans ser ju olika ut för olika brukare och är det så att den nya assistenten har jobbat hos tio olika brukare så kanske de har varit nöjda med det sättet assistenten har utfört sitt arbete på dessa arbetsplatser. Det innebär inte att när assistenten sedan kommer hem till Christina och gör samma grej hos henne att Christina också kommer bli nöjd. ”För mig handlar det för det mesta om personkemin och hur uppmärksam och lyhörd men framförallt hur pålitligt den jobbsökande assistenten är” säger Christina.
Hur kan man förebygga osäkerhet i yrkesrollen?
De flesta konflikter jag har med mina assistenter om assistans, handlar om att man är otrygg förklarar Veronica. Man är osäker som assistent för man inte vet vad som gäller. Att man får dubbla budskap eller man får göra på olika sätt eller man vet inte vad personen som har assistans vill. Då skapar det en osäkerhet i yrkesrollen som blir en osäkerhet hos en själv.
Genom att vara tydlig med hur man vill ha det och hela tiden prata så kan man förebygga detta. Den assistent som har jobbat längst hos Veronica, använder Veronica som bollplank innan hon tar upp saken med de övriga assistenterna. Veronica säger att ”den personen är klok och vågar vara väldigt rak mot mig”. De kan diskutera och assistenten har en förmåga att spegla Veronica och kan påtala att Veronica kan ge oklara budskap ibland.
Det är bådas ansvar att se till att det blir bra. Men det ligger kanske lite mer ansvar hos assistenten kan Veronica tycka. Att klara av att utföra det jag ber om, för när den här assistenten går hem, då har jag nästa assistent att förklara för. Veronica är aldrig ”ledig”. Där kan hon tycka att det är en väsentlig skillnad, så därför tycker Veronica också att hon kan ställa lite högre krav på assistenterna än på sig själv.
Klas om yrket och lönen
– Fy sjutton, det är en svår fråga. Det är ju i grund och botten politik och det kanske vi inte har tid att prata om just nu. Det är ett viktigt och ibland avancerat yrke trots att det i regel inte kräver någon utbildning. Men att jobba med människor värdesätts inte; man tror att vem som helst kan göra det och då blir lönen därefter. Men jag tröstar mig lite med att jobbet ofta ger utrymme till att syssla med annat och på många sätt går att kombinera med studier eller något fritidsintresse man brinner för. Som i sin tur kanske kan ge mer välbetalda jobb i framtiden. Fast att tänka så är ju det samma som att säga att det är och ska vara ett genomgångsyrke och det tycker jag ju egentligen inte… Så det är knepigt.