Feedback

samtalEftersom Magnus själv betonar för sina assistenter att de ska vara ärliga tycker han att det ska gälla honom också. Om det är något han behöver ta upp med assistenten, till exempel om de gjort något fel eller missat något, tar han alltid upp det med assistenten först. De sätter sig då tillsammans och pratar igenom det som inte fungerat så bra. Magnus brukar göra det då assistenten jobbar och de pratar alltid ensamma eftersom det kan upplevas som kritik och därför vara känsligt om någon annan skulle höra. Han berättar vidare att ”om det inte blir bättre och om det är något som dom slarvar med då ber jag assistansföretaget gå in och ta det med assistenten igen. Jag tar det i första hand, det tycker jag är mest ärligt”. Magnus kan också ta hjälp av sin arbetsledare i detta om han vill.

Magnus berättar vidare att det är minst lika viktigt att berömma assistenterna och tala om då de gjort något bra, ”tycker jag att dom gör något bra så säger jag det, tycker det är jätteviktigt att inte bara komma med dom negativa grejerna”.

Samspel med omgivningen

En kvinna ger en annan kvinna ett papper.

genomgång av arbetsbeskrivning

Ninnie berättar att hennes assistenter är vana vid att de ibland kan uppfattas som otrevliga och avvisande gentemot omgivningen. Det är en del av deras jobb och assistenterna har inget problem med det när Ninnie tar upp det med dem.

Ninnie pratar om detta redan på introduktionen för en ny assistent och förklara hur hon vill ha det och att det kan skilja sig lite beroende på hur situationen och omgivningen ser ut. Ninnie förklarar ”Är det en stökig miljö då hörs inte jag, då måste man ta initiativ, kanske att prata eller vara med och hjälpa mig göra en beställning eller så”. Detta pratar jag tidigt om med en ny assistent och vi går igenom arbetsbeskrivningen tillsammans.

Syskon som assistent

ditt sjalvbestammandeBritt har en syster som är assistent som Britt kan prata med. Hon beskriver känslan av att inte kunna sluta med assistansen eller kunna ta ledigt från den. Däremot känner hon sig ledig när hon har lagt sig i sängen på kvällen och assistenten har gått hem. Eller vid tillfällen när Britt kan skicka iväg assistenterna ett tag och hon kan vara på sina villkor. Hon känner annars att hon alltid måste vara på hugget och tala om saker. Hon kan också slappna av mer när systern jobbar som assistent. Systern är oftast med på resor. Systern började under en period när Britt hade det väldigt osäkert och jobbigt med assistansen. Assistenternas behov kom före Britts och hon visste inte hur hon skulle rätta till det. Det har blivit bättre tack vare hjälpen från systern och Britt har lärt sig att stå på sig och tala om hennes behov och vilja.

Förbereder assistenten för nya situationer

Studera på universitetet

Studera på universitetet

Svante studerar på universitet och assistenten hjälper då till med det som behövs i skolan. Svante tycker att det fungerar ungefär som vilken situation som helst.

”Jag förbereder assistenten inför alla nya situationer men då handlar det ofta om de generella hjälpbehov som jag har oavsett plats. Det är ju bra att berätta om man vill att de ska hålla sig i bakgrunden eller inte. Personligen så spelar inte det någon stor roll för min del dock. Säkerligen till stor del för att jag trivs så pass bra med den assistent jag har. Ett tips kan väl vara att först och främst tänka igenom hur man önskar att det ska fungera. Det tillsammans med hjälpbehoven kan bli en god grund till att försöka komma fram till en lösning som fungerar både socialt och praktiskt för både assistenten och en själv”.

Tala om när man mår dåligt

ibland mår man dåligtChristina har perioder då hon hamnar i en svacka och har det väldigt jobbigt. Är man ny som assistent hos Christina så kan man tro att man som assistent har gjort något fel. Att man har begått något misstag, sagt något fel eller gjort någonting fel. Då brukar Christina påpeka de dagarna hon inte mår dåligt att så här kan det bli under perioder och då vill Christina att de ska veta att det har ingenting med assistenterna att göra. Det brukar handla om ungefär 3-4 dagar i månaden som hon behöver att assistenterna är mindre sociala och hålla sig mer i bakgrunden men ändå utföra sina jobb precis som vanligt.

Fördelar med ett assistentrum

Assistentrum

Assistentrum

Annika har ett assistansrum åt sina assistenter. Hon tycker det är bekvämt både för henne själv och för assistenterna.

I assistentrummet kan assistenterna vara då det inte finns några fysiska arbetsuppgifter att göra. Annika tycker det är skönt.  ”Jag behöver ju inte någon som tittar på mig när jag läser en bok”, säger hon.

Hon ser också att assistenterna tycker det är skönt, att de föredrar att gå dit när de inte har något att göra. ”De är mer bekväma i rummet och kan vara där utan att känna sig lata. Jag brukar säga det till mina nya assistenter: ’känn dig inte lat, det är tänkt att vara så’”.

Hur väljer man assistansanordnare?

val av assistananordnareMagnus har inget intresse av att sköta den administrativa delen i sin assistans, därför tycker han att det är skönt att ha ett bolag som sköter det. En annan fördel med det assistansbolag Magnus har valt är att dom ordnar olika event såsom julfester och påskfester. De ordnar också utomlandsresor. Magnus brukar vara med på de flesta events och har åkt med på en utomlandsresa. Han tycker det är positivt med allt som assistansbolaget ordnar eftersom han då träffar många i liknande situation som han själv, vilket han inte skulle göra om han skötte sin assistans helt själv. Han påpekar också att ”assistansbolag satsar på olika saker så när man väljer ett assistansbolag så är det viktigt att känna efter vad som passar just mig”.

Magnus ser inga nackdelar med att ha ett assistansbolag i nuläget eftersom han får det stöd och hjälp som han behöver och vill ha. Han har tidigare haft andra assistansbolag som han inte varit nöjd med då han fick klara sig mycket själv och inte fick det stöd och hjälp han efterfrågade. Han tipsar om att ”välja ett stort och seriöst assistansbolag och att kolla upp dom ordentligt innan så att du får det stöd och hjälp du behöver”.

Frågor vid medarbetarsamtal

Då Ninnie har medarbetarsamtal med sina assistenter delar hon först ut ett papper med ett antal frågor så att assistenterna kan förbereda sig inför samtalet.

Detta papper delar Ninnie ut:

Hej!

Här kommer några förberedande frågor inför medarbetarsamtal. Fundera, reflektera och skriv gärna ner lite.
På varje punkt samtalar vi, så jag ger min input och syn på sakerna också.

————–

Berätta kort hur du tänker om jobbet här.

Nämn minst två saker som du gillar med jobbet här.

Nämn minst två saker som du tycker är svårt med jobbet här, praktiskt eller känslomässigt?

Vilka saker tycker du att du är bra på i din yrkesroll?

Vilka saker kan du jobba mer på i ditt sätt att vara assistent?

Vad gör jag bra som arbetsledare?

Vilka sidor borde jag jobba mer på/förbättra?

Hur kan jag som arbetsledare förbättra din situation på arbetsplatsen, praktiskt eller känslomässigt?

Hur ser du på framtiden i förhållandet till jobbet?

Övriga tankar?

Arbeta med personlig assistans

Jobbmöte

Jobbmöte

Magnus jobbar och assistenterna är då med honom på jobbet. Han tycker att det funkat bra under hela tiden. ”Jag får då berätta och visa vilken hjälp jag behöver på jobbet. Så det kan ju ta ett tag då det är en ny assistent men jag tycker det har fungerat bra så här långt”.

Magnus pratade med sin arbetsgivare innan han började så de var införstådda med att han behövde ha personliga assistenter med sig under arbetsdagen och det var aldrig några problem.

För sina assistenter betonar Magnus att de ska hålla sig i bakgrunden och lugna på hans jobb så att de inte stör hans kollegor som sitter och jobbar.

Rutiner för assistenterna

Rutiner

Rutiner

Ninnie har rutiner som assistenterna ska utföra då de påbörjar sitt arbetspass, på kvällen och då de går av sitt arbetspass.

Detta har Ninnie nedskrivet i arbetsbeskrivningen för sina assistenter:

När du kommer:
-Sätt mobilen på ljudlös/diskret.
-Titta på tavlan i assistentrummet om det finns väckningstid eller annan info.

Kvällen:
-Städa assistentrummet. Torka av och dammsug vid behov (bara att låna såklart).
-Kolla om diskmaskinen behöver tömmas.
-Ta bort disk som jag har lämnat i huset, gå en sväng och kolla alltså.
-Köket ska vara noga rengjort!
-Spisen, fläkten och diskbänken avtorkad.
-Diskhon och silen rengjord, viktigt att silen sitter rakt.
-Plocka ur diskstället, förutom använda glas och sugrör.
-Töm soporna och gå ut med dem.

På morgonen innan du går hem:

-Kolla om du har något i kylen som ska tas ut.
-Stäng fönstret och stäng av fläkten om du inte möter någon.