Rengöra speglar och handfat

Bengts assistent berättar hur Bengt vill att speglar och handfat rengörs. I tvättstugan finns rengöringsmedel och fönsterputs som används till speglarna. Assistenten går till badrummet och börjar flytta på saker som står på handfatet. Dessa ställer han på toalettstolen och på en hylla ovanför handfatet. Assistenten visar vilken trasa som skall användas. Det är en vit disktrasa som ena hörnet är bortklippt på. Assistenten berättar att man kan tänka på när man märker renar, så klipper man bort en bit av örat för att veta vem renen tillhör. Och när man går ifrån handfatet är man rengjord.

Bengt har två handfat och två speglar. Speglarna rengörs först. Börja utifrån och gå inåt. Assistenten sprayar fönsterputs på spegeln, blöter trasan och kramar ur den, torkar sedan spegeln. Likadant med andra spegeln. Sedan är det dags för handfaten. Assistenten tar lite rengöringsmedel på trasan sedan sköljer han den snabbt och kramar ur. Samma princip, utifrån och in. Han börjar tvätta utsidan på handfatet, sedan uppe på, och i. När det är klart är det väldigt viktigt att man sköljer ur trasan, men innan det ska man ta ett svep över papperskorgen. Torka både på locket och utsidan.

Redaktörens kommentar

Vid första ögonblicket kanske det här tipset inte ser ut att handla om tips inom assistans. Tanken med det här tipset är att skapa en bild av att även som assistansberättigad går det att skapa en vardag så som man själv vill ha det. Att dokumentera arbetsuppgifter med hjälp av film eller skrift gör att den assistansberättigade personen inte behöver upprepa samma sak så många gånger.

Reflexväst i tunnelbanan

reflexvästGunilla har börjat använda en reflexväst på grund av att det ibland är väldigt mycket folk i tunnelbanan. ”Folk ser inte varken mig eller assistenten, och då har det hjälpt när assistenten har den här västen på sig, att uppmärksamma att vi behöver lite plats för att lägga ut rampen till elrullstolen för att komma på tunnelbanevagnen”.

En händelse som gjorde att Gunilla började med det här var en situation på tunnelbanan. En äldre dam knuffade hennes assistent, bara för att komma några sekunder före på tunnelbanan. ”Det hände ingenting, men det var väldigt konstigt och det var flera sådana liknande händelser, att folk inte såg, eller ville se”

När rampen används är det viktigt att göra folk uppmärksamma på att de kan vänta eller välja en annan ingång. För att bli mer synliga och få mer tid till att hantera rampen när det är mycket folk i tunnelbanan, så används västen. När det inte är rusningstid eller trängsel används inte västen.

När Gunilla har elrullstolen och ska ta tunnelbanan så sätter assistenten på sig reflexvästen på tåget, så att de har den på sig när de kommer till Fridhemsplan, där börjar den här trängseln med folk och så ska man byta till gröna linjen och där är det oftast problemen, vid gröna linjen, för det är så pass mycket folk.
Reflexvästen ligger alltid i assistentväskan.

Inköpsställe
clas ohlson

Tittar efter personlig touch på arbetsansökningen

När Erik vill anställa ny personal ringer han upp arbetsledaren och ber honom att skriva en annons som sedan Erik godkänner innan den skickas till arbetsförmedlingen. Han och arbetsledaren går sedan igenom svaren tillsammans.

Erik säger att det går ganska lätt att välja ny personal och att första intrycket spelar stor roll. Han menar att många arbetssökande gör massutskick bara för att arbetsförmedlingen har tvingat dem och att man kan förutse att de personerna inte är ett dugg intresserade av jobbet och därför lätta att rensa bort.

Å andra sidan syns det när någon lagt ner lite tid på CV.et och satt en personlig touch på det. Att den arbetsökande gör intryck av att på allvar vilja ha jobbet betyder mycket för Erik och de personerna kallar han till intervju.

För mer tips som handlar om att anställa; magkänsla när man anställer assistenter, krav på att assistenterna ska vara över trettio, vem passar som assistent till mig? återanvända annonsen.

Assistenterna ska göra så lika varandra som möjligt

För Erik är det viktigt att alla assistenterna gör så lika varandra som möjligt. Det blir bökigt när de gör på olika sätt och till exempel lägger tillbaka grejer på fel ställen.
Genom att följa tidigare överenskomna rutiner går många olika moment smidigare och hanteringstiderna för enkla saker minskar, vilket underlättar för alla.

Ett exempel är då han hänger i lyftanordningen då det kan bli riktigt jobbigt att hänga lång tid. Då är det skönt att alla saker som behövs alltid ligger på sina bestämda ställen, så assistenten inte behöver leta.
För att se till att hans assistenter gör likadant som varandra pratar han mycket med assistenterna samt har ett möte med alla assistenterna närvarande en gång i månaden.

Assistentväska

Assistent väska– Ett tips, säger Susanne, är en väska som vi kallar assistentväska. I väskan finns en assistentmobil, en plånbok med bankkort för assistansomkostnader, kontanter, en almanacka, ett anteckningsblock, en reflexväst (se tipset angående reflexväst) och så nycklar.

– För mig är det viktiga grejer som är bra att ha med sig jämt. Den väskan hänger den som jobbar på sig när man är ute och man har den i närheten när man är någonstans så har man alltid telefonen på sig. Det tycker Susanne fungerar väldigt bra.

– Dels handlar det om att Susanne ska slippa ha dessa viktiga saker i minnet och dels handlar det om att förenkla återkommande moment. Susanne delegerar uppgiften och ansvaret med att ta med dessa saker när de går/åker någonstans. Eftersom det tar både energi och tid att vara arbetsledare, vill Susanne underlätta och effektivisera och på så sätt få mer tid och energi över till sitt familje- och privatliv.

– Den här lösningen har de haft ganska länge, i fyra, fem år.

– Anteckningarna kan handla om att Susanne säger att assistenten ska göra några saker, som är viktiga att komma ihåg, så kan assistenten använda den som en påminnelse. Kanske inköp eller sådana saker. Det är mer en minnesgrej för den som jobbar. Det är inga journal anteckningar eller något sådant.

Janet förflyttar sig från rullstolen till sängen

Filmen visar när Janet sitter i rullstolen. Janets assistent vet precis hur Janet vill göra den här förflyttningen och beskriver därför förflyttningen såsom Janet vill ha den. Hon har jobbat i många år och kan läsa av även väldigt små signaler som Janet visar.

Assistenten tar fram en sele som hon för ner bakom Janets rygg. Den skall sitta så långt ner som det går. Sedan tar hon fram en större och bredare sele, som hon för in bakom Janet. Remmarna på selen förs fram under Janets armar. Assistenten tipsar om att invänta Janets rörelser, att hon är med, för att spara på assistenternas ryggar, och även Janets.

Remmarna spänns sedan i kors på magen och alla remmar på vänster sida ska vara innanför den förlamade armen. Assistenten kör sedan ner fotstödet på rullstolen, tiltar stolen bakåt och säger att de använder stolens funktioner så mycket som möjligt för att göra allt lättare. Hon skjuter lyften så nära Janet som möjligt och spänner fast hennes ben, tiltar rullstolen framåt och kontrollerar att fötterna står stadigt. Hon tar sedan remmarna på den första selen och spänner fast i hakarna mitt fram på lyften, det är markerat med svart tejp på både remmarna och lyften så man ser var de ska sitta. Sedan spänns remmarna från den sista selen fast i lyftens yttre hakar. Randig tejp markerar var de skall sitta.

Assistenten säger till Janet ”Nu lutar vi över åt höger Janet” och hjälper till att stötta så att Janet sitter mer upprätt. Sedan kör assistenten upp liften och är hela tiden med och stöttar Janets vänstersida, hon går sedan runt till andra sidan och backar bak rullstolen. Janet håller i sig i lyften med sin högra hand.

Assistenten säger till Janet ”Fördelarna med den här lyften Janet är väl att du känner att du själv är med och hjälper till, att du inte känner dig så hjälplös som man kan göra i en sådan som man hänger i. För oss kan det ju se ut som att det är lite obekvämt men det upplever ju inte du att det är.” Janet håller med, hon tycker att förflyttningen med den här lyften är väldigt mycket bättre än med en taklyft.

Hon fortsätter ”Så när Janet ska säga något så kan man tro att – Hjälp, det är något som inte är bra. Men då kan Janet säga – Åh vilken snygg tröja du har idag.

Assistenten kör fram lyften till sängen, drar runt selen lite försiktigt på Janets rygg och sänker sedan ner lyften så att Janet sitter i sängen.