Janet förflyttar sig från rullstolen till sängen

Filmen visar när Janet sitter i rullstolen. Janets assistent vet precis hur Janet vill göra den här förflyttningen och beskriver därför förflyttningen såsom Janet vill ha den. Hon har jobbat i många år och kan läsa av även väldigt små signaler som Janet visar.

Assistenten tar fram en sele som hon för ner bakom Janets rygg. Den skall sitta så långt ner som det går. Sedan tar hon fram en större och bredare sele, som hon för in bakom Janet. Remmarna på selen förs fram under Janets armar. Assistenten tipsar om att invänta Janets rörelser, att hon är med, för att spara på assistenternas ryggar, och även Janets.

Remmarna spänns sedan i kors på magen och alla remmar på vänster sida ska vara innanför den förlamade armen. Assistenten kör sedan ner fotstödet på rullstolen, tiltar stolen bakåt och säger att de använder stolens funktioner så mycket som möjligt för att göra allt lättare. Hon skjuter lyften så nära Janet som möjligt och spänner fast hennes ben, tiltar rullstolen framåt och kontrollerar att fötterna står stadigt. Hon tar sedan remmarna på den första selen och spänner fast i hakarna mitt fram på lyften, det är markerat med svart tejp på både remmarna och lyften så man ser var de ska sitta. Sedan spänns remmarna från den sista selen fast i lyftens yttre hakar. Randig tejp markerar var de skall sitta.

Assistenten säger till Janet ”Nu lutar vi över åt höger Janet” och hjälper till att stötta så att Janet sitter mer upprätt. Sedan kör assistenten upp liften och är hela tiden med och stöttar Janets vänstersida, hon går sedan runt till andra sidan och backar bak rullstolen. Janet håller i sig i lyften med sin högra hand.

Assistenten säger till Janet ”Fördelarna med den här lyften Janet är väl att du känner att du själv är med och hjälper till, att du inte känner dig så hjälplös som man kan göra i en sådan som man hänger i. För oss kan det ju se ut som att det är lite obekvämt men det upplever ju inte du att det är.” Janet håller med, hon tycker att förflyttningen med den här lyften är väldigt mycket bättre än med en taklyft.

Hon fortsätter ”Så när Janet ska säga något så kan man tro att – Hjälp, det är något som inte är bra. Men då kan Janet säga – Åh vilken snygg tröja du har idag.

Assistenten kör fram lyften till sängen, drar runt selen lite försiktigt på Janets rygg och sänker sedan ner lyften så att Janet sitter i sängen.

Tipset postades i Förflyttningar av Janet. Bokmärk permalänken.

Om Janet

Janet bor i en villa. Hon har en halvsidesförlamning på vänster sida. Förmåga att röra höger arm. Nedsatt styrka. Cirka 165 assistanstimmar/vecka. Hon är själv arbetsgivare för sina assistenter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.