Om Veronica märker att personen börjar fungera lite på automatik, då kanske hon inte säger lika mycket. Men märker hon att det inte gick bra då kan Veronica fråga ”vill du att jag ska förklara, ja tack får jag ofta som svar och då brukar jag dra det en gång till sedan gör jag det tillräckligt många gånger”. Ibland kan Veronica känna att det inte känns rätt och då upplever hon att hon har turen att både känna om det sitter rätt eller fel och att hon faktiskt kan förmedla det.
Månadsarkiv: juli 2015
Ta tag i sitt eget liv
Erik skulle vilja ge några allmänna goda råd: låt inte någon annan, dina föräldrar eller dina assistenter bestämma hur du ska leva ditt liv. Pröva ta tag i ditt eget liv.
Han förklarar, ”det är du som är herre över ditt eget liv. En assistent ska inte gå in och göra moraliska beslut åt dig. Frågar du assistenten vad den tycker i en moralisk fråga då kan han/hon ge dig råd tycker jag, men inte kunna bestämma åt dig. Han/hon ska bara hjälpa, så att du ska kunna göra vad du än vill, till och med om det är fel eller rätt beslut.”
Av egen erfarenhet vet Erik att det är svårt att hitta sådana personer men när man gör det ska man vara rädd om dom. Man ska inte ta någonting för givet, säger Erik. Man kan klaga på försäkringskassan men man ska inte vara otacksam eller klaga på att man faktiskt har assistans. Jag har varit runt i världen och träffat så mycket folk, berättar Erik och många har det väldigt svårt när det gäller att leva med en funktionsnedsättning.
Hur vet du vilka personer som fungerar?
Från början tror jag att alla personer är goda och att det ska fungera, säger Stefan. ”Jag tycker det är först efter 3-6 månader som man vet vem man anställt. Jag tror man har en ömsesidig smekmånad, själv visar man sig från sin bästa sida och inte alla avigheter som man har. Den som jobbar gör likadant”.
Stefan upplever att efter tre månader vågar vi visa vårt verkliga jag. ”Det är som att börja på ny arbetsplats för varje ny assistent, eftersom man jobbar så nära varandra. Man drar sig för att ställa samma krav som på en erfaren men man är nyfiken på vem den här personen är, vem har jag anställt?” avslutar Stefan.
Intervjumall
Stefan har en intervjumall, till exempel vill han veta om assistenten har någon speciell religion. Stefan har inget emot religioner men bara det inte blir svårt för assistenten att göra vissa saker. Eller om assistenten är vegan och vägrar laga kött. Det är många praktiska saker man måste kolla av, konstaterar Stefan.
Om någon bjuder in dina assistenter på fika, vad gör du då?
Veronica berättar: ”Då brukar jag säga att de gärna får sitta med, men att de inte får delta i diskussionen, för det vill inte jag. Det brukar faktiskt gå bra. Mina assistenter har för vana att bara svara, de är duktiga på det. En instruktion brukar jag ge dem också; om ni får en fråga så svara artigt men för inte samtalet vidare och då kommer man ur det ganska fort. För då märker folk att assistenten inte tar initiativ. Jag har inte haft det problemet på väldigt länge nu”.
Intervjusituationen
Vid en intervju blir det så konstlat, båda är lite nervösa och uppe i varv. Att fånga vilka värderingar assistenten har är svårt. Ofta märker man det efterhand, det är den där magkänslan, klargör Veronica. Det viktiga är att personen har samma tanke kring assistansen, sedan får det andra komma av sig självt.
Veronica tror alltid man har någon slags hum om att den här personen kommer inte gå ihop med mig eller den här personen skulle gå ihop med mig. Ibland så slår det fel. När det slår fel då ska man ta tag i det direkt, inte vänta, avslutar Veronica.
Flexibilitet, vad betyder ordet?
Det är att man kan anpassa sig efter varje situation, berättar Veronica. Det är faktiskt ett krav hon har på sina assistenter som kanske inte är så uttalat.
Om Veronica gör någonting och assistenten inte har varit med i den situationen, att den då kan anpassa sig efter situationen snabbt, att inte stå och tappa hakan eller kommer av sig eller något. Ett exempel kan vara om jag har en föreläsning, förklarar Veronica. ”Jag vet ju hur jag brukar göra, både med assistans och annat, men det kan ju vara någon av assistenterna som inte vet det. Då tänker jag att assistenten behöver klara av att inse att okej, jag kommer få information av Veronica när det är dags. Att man inte blir nervös och flippar ur eller något”.
Hur lång tid tar dina intervjuer?
Cirka 40 min. Veronica brukar säga att när du jobbar som assistent så är du i bakgrunden. Att hon behöver praktisk hjälp, inte hjälp att tänka. Veronica brukar berätta att hon är gift och var hon bor, inte exakt men vilket område. Veronica brukar inte beskriva en vanlig dag, för det finns inte. I stället brukar Veronica säga att hon lever ett ganska normalt liv, som alla andra. Sen brukar folk få fråga. Det brukar inte bli så mycket frågor, det kan vara frågor om anställningsform, bra frågor. Veronica brukar säga att det ingår reseersättning. Sedan så säger Veronica också att hon reser mycket och hur de ställer sig till det. Så går vi igenom schemat. Veronica har varit med om att folk har sagt att schemat inte är något problem. När de ska börja så visar det sig att det är problem, det vill Veronica undvika.
Hur skulle du lösa en konflikt?
Det är en dubbel kommunikation, berättar Erik, jag skulle kunna likna det vid ett förhållande. Assistenten ska lyssna på dina behov och alltid hjälpa dig och du måste också lyssna på assistenten om det är något som inte känns bra eller om assistenten är irriterad på en. Man måste våga ta emot kritik, inte ta skit utan bara lyssna, man kanske kan göra något bättre. Respekt mot varandra är väldigt viktig. Kommunikation är också nyckelordet åt båda håll.
Markera sitt självbestämmande
Veronica kan markera med att säga ”ursäkta men, det där har inte du med att göra”. Eller så kan hon säga ”tack så mycket, det är bra så”. Det beror lite på vad det är och vem. En del förstår direkt när de trampar över en gräns. Alla gör det av välmening. Det ska man komma ihåg innan man blir förbannad, man gör det för att man vill vara snäll. Men för Veronica så blir det inte snällt eftersom hon tycker att det är att lägga sig i.
Det har ju också med integriteten att göra. Att våga markera att man inte tycker det är okej tror Veronica är viktigt. Och våga säga varför man inte tycker att det är okej. Sedan behöver man inte gå in på varenda detalj i det, men man kan säga att ”jag tycker inte det är okej för jag känner att…”. Sedan tycker inte Veronica man behöver hålla på så med varje grej. Vissa saker får folk bara acceptera. Lika väl som jag får acceptera assistentens egenheter, så måste de kunna acceptera mina.