Lena om en person som tydligt styrde arbetet

– Vi vattnade till exempel aldrig blommorna själva, hon var med och sa hur hon vill ha det. Det blev som att man jobbade utan hjärna (skratt). Jag var bara en fysisk kropp och hon var hjärnan. Om hon lämnade mig en stund så gav hon mig direktiv på det jag skulle göra och när jag var klar skulle jag inte göra något mer. Jag började aldrig pyssla, det skulle hon inte gillat, utan jag gjorde bara det hon hade sagt, det var hennes hem. Det blev avslappnat på ett vis, man behövde inte tänka så mycket, ”jaha så här vill hon ha det, ja, då är det bra så”. I början var det svårt och jag tänkte ”jaha ska jag inte göra något, ska jag bara sitta här?” Men det gick bra.

En film om PA-tips

Personlig assistanstips (PA-tips) upplyser, ger tips och sprider information om personlig assistans. I filmen berättar projektledaren Nina Muhonen om PA-tips.

Film PA-tips

Här kan man få tips, idéer och råd om hur man kan leva ett bra liv med assistans. Det är jätteviktigt att få sådana här tips för ibland så håller man på och spinner runt kring ett problem och genom att gå in på den här sidan och få de här tipsen så kan man få sin vardag att fungera på ett mycket smidigare och enklare sätt, det är en jätteviktig sida.
Tipsarna kan ju vara alla möjliga personer och de finns överallt i Sverige så jag reser runt och träffar de här personerna och när jag då är där så dokumenterar jag och fotar eller filmar beroende på vad som då är lägligt, och sen kommer det upp på den här sidan då som är PA-tips.se.
Vi vänder oss till assistansanvändare och andra, det handlar om funktionshinderorganisationer och assistansanordnare, vi vänder oss även till Sveriges kommuner och landsting och till försäkringskassan för att man ska kunna se och få en större bild utav vad assistans handlar om. Att den ena personens assistans inte alls behöver se ut som den andras. Jag hoppas att projektet ska få en så stor spridning som möjligt, att människor överlag ska få en större förståelse för dels hur det är att leva med assistans men också att man kan se att om man själv drabbas så finns det vägar att kunna leva, genom assistansen.

Ta på och av den mentala arbetsrocken

Ewy tycker att det är viktigt att assistenten är medveten om sin yrkesroll och till exempel inte ”tar med sig jobbet hem”.

Eftersom assistenten och assistansanvändaren har ett så intimt och nära samarbete anser Ewy att assistenten måste ha förmåga att kliva i och ur sin yrkesroll. Hon säger till sina assistenter att ”när du kommer hit sätter du på dig en mental arbetsrock och när du går härifrån tar du av dig den”. Har man den på sig hela tiden är risken stor att man blir utbränd, menar hon.

Ett exempel är att det händer något under ett arbetspass som assistenten börjar grubbla på men som de inte hinner prata om innan passet är slut. I sådana fall vill Ewy att assistenten ska lämna det kvar ”innanför mina dörrar, så tar vi upp det i morgon när du kommer tillbaka. Du måste vara ledig när du är ledig”.

Ett introduktionspass i taget

Conny låter nya assistenter gå ett introduktionspass i taget, då hen går bredvid en av hans gamla. Om inte ett pass räcker går den nya assistenten ett pass till och så vidare, till hon eller han är klar.

Conny har inga skriftliga instruktioner på hur arbetet ska utföras eftersom många moment, framför allt vändningar, är svåra att beskriva genom en text. Det tas istället muntligen och genom att den gamla erfarna assistenten visar. ”Vissa saker är svåra att förklara och sätta ord på”, säger Conny, ”det är lättare om en ordinarie är med och visar”.

Conny och den nya assistenten går även igenom en lista på vardagssysslor som ska göras varje dag, torka golv, dammsuga, tvätta…

”Annars är det viktigaste att man lär känna varandra”, säger Conny.

För mer tips angående introduktion; en utmaning med introduktion av de olika assistenterna, assistenter under introduktion arbetar inte med mitt barn, tre dagars introduktion, introducerar ny assistent med introduktionsmall, handledning från läkare och sjukgymnaster, anställning av nya assistenter kräver noggrannhet och omsorg, hur Yasmin rekryterar nya assistenter, utförlig beskrivning av varje handgrepp i köket.

Katrine trivs med sitt jobb

– Jag kommer nog att jobba som personlig assistent i hela mitt liv, det känns bara så rätt. För jag tycker om allt man gör i vardagen, man reser, man går på konserter, man får ju vara med om allt när man jobbar som assistent, beroende vart man är förstås. Där jag är nu tycker jag är guld. Och mår man bra på jobbet då mår man bra hemma.

Assistans och barn

Pernilla har en son som bott hemma hela sin uppväxt. När han föddes hade redan Pernilla sin muskelsjukdom så han har vuxit upp i ett hem ”med assistenter runt omkring sig och har inte tyckt att det är konstigt”.

Pernilla säger att det gått bra, ”det har varit tufft för honom men jag har varit ärlig och sagt att så här är det, han har varit med till läkarna och alltid ställt upp för mig och jag för honom. Det har aldrig varit något problem”.

Ibland har han velat ha lite distans till mamman och assistenterna, ”tyckt att det varit skönt att ha avstånd. Inget konstigt med det.”

Nu är han 21 år och hoppar då och då in som assistent.

Arbetsmiljöpolicy

Ewy har en arbetsmiljöpolicy som övergripande handlar om att säkerställa en arbetsmiljö som inte utsätter medarbetare eller arbetstagare för något ohälsosamt. Policyn ska också hjälpa till att minimera risken för olycksfall och samtidigt ge glädje och trivsel på arbetsplatsen. All hantering och konsumtion av droger är olaglig. Målsättningen är att förbygga drogmissbruk och att man ska kunna erbjuda den som har ett missbruk stöd och hjälp. Ewy har också en jämställdhetspolicy med en fortlöpande plan att kvinnor och män ska ha lika möjlighet till utbildning, anställning och befordran samt utveckling i arbetet. Kvinnor och män ska ha lika lön för arbete av lika värde.

Schema där alla assistenterna jobbar lika mycket

Annika har fyra ordinarie assistenter som alla jobbar precis lika mycket, 83 procent. Bytet sker varje eftermiddag.

Annika vill att alla hennes assistenter ska jobba lika mycket och hon tog hjälp av en släkting med mycket erfarenhet av schemaläggning för att göra schemat så att alla fick samma antal timmar. Hon själv trivs väldigt bra med schemat liksom hennes assistenter. ”De jobbar mycket när dom jobbar men sen är dom lediga i långa perioder.”

Assistenterna jobbar ett dygn i sträck, mellan 15.30 – 15.30. När de är lediga över helgen så slutar de 15.30 på torsdagen och börjar 15.30 på måndagen, eller slutar 15.30 på fredagen och börjar 15.30 på tisdagen.

De jobbar alltså varannan helg: två den ena helgen och de två andra assistenterna den andra helgen. Den ena av det två som jobbar på helgen arbetar fredag till lördag och söndag till måndag och den andra lördag till söndag.

Helg tre och fyra kastas ordningen om så att alla jobbar lika mycket.

Cecilia om att jobba för en sträng person

– Han var väldigt sträng och hade dåligt tålamod. Det var jobbigt i början, svårt att veta hur man skulle förhålla sig. Det tar ju lite tid att veta hur man ska vara och vad man ska göra med någon man aldrig träffat förut men hos honom blev man som lite dumförklarad när man gjorde fel. Men jag försökte göra det bästa av situationen och gjorde allt för att visa att jag försökte göra rätt nästa gång och sen gick det ju bättre och bättre… Det är viktigt att inte ta det personligt, då blir man knäckt.

Våga vara tydlig och säga hur man vill ha det

Lite av en nyckel för Conny är att vara tydlig och tala om hur han vill ha det, samtidigt som han tycker att det är viktigt att assistenterna trivs hos honom. Conny tycker att det kan vara en svår balansgång.

Det handlar om att orka och att våga vara tydlig, menar Conny. ”Att inte vara rädd att tala om hur man vill ha det, inte bara tänka ’usch, jag skiter i att det är knöliga lakan’. Man kan inte ta för givet att assistenten ska veta. Ibland har man tur att dom ser och känner själva, men det kan man inte räkna med.”

Ett exempel på när han tycker att det känns svårt att samtidigt vara chef och vän är när han ibland får besök och han vill vara ensam med den som kommit. ”Då kan det vara tufft att be assistenten att ta en promenad eller gå någon annanstans”.

Att vara tydlig är också ett sätt att förebygga konflikter med assistenterna. ”När det händer något som inte känns bra tar jag det direkt”, säger han ”så att inget ligger och pyr och blir det jättetokigt sen. Att man är rak i kommunikationen. Det funkar inte alla gånger men man får försöka”.

Conny tycker dock att det har blivit lättare under årens lopp. ”Jag tror jag har landat och vuxit in mer och mer i min situation. Just kontakten mellan brukaren och assistenten är ju hela ens liv så den måste funka annars blir det inte bra.”

Se även tipset Assistenterna ska trivas.