Våga vara tydlig och säga hur man vill ha det

Lite av en nyckel för Conny är att vara tydlig och tala om hur han vill ha det, samtidigt som han tycker att det är viktigt att assistenterna trivs hos honom. Conny tycker att det kan vara en svår balansgång.

Det handlar om att orka och att våga vara tydlig, menar Conny. ”Att inte vara rädd att tala om hur man vill ha det, inte bara tänka ’usch, jag skiter i att det är knöliga lakan’. Man kan inte ta för givet att assistenten ska veta. Ibland har man tur att dom ser och känner själva, men det kan man inte räkna med.”

Ett exempel på när han tycker att det känns svårt att samtidigt vara chef och vän är när han ibland får besök och han vill vara ensam med den som kommit. ”Då kan det vara tufft att be assistenten att ta en promenad eller gå någon annanstans”.

Att vara tydlig är också ett sätt att förebygga konflikter med assistenterna. ”När det händer något som inte känns bra tar jag det direkt”, säger han ”så att inget ligger och pyr och blir det jättetokigt sen. Att man är rak i kommunikationen. Det funkar inte alla gånger men man får försöka”.

Conny tycker dock att det har blivit lättare under årens lopp. ”Jag tror jag har landat och vuxit in mer och mer i min situation. Just kontakten mellan brukaren och assistenten är ju hela ens liv så den måste funka annars blir det inte bra.”

Se även tipset Assistenterna ska trivas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.