Hur Yasmin rekryterar nya assistenter

Det går till ungefär så här:

Först lägger Yasmin ut en annons där hon beskriver sina behov, sin livssituation och livssil i stora drag. Yasmin skriver vilken typ av person som hon söker och att det är ett fysiskt krävande arbete. Hon vill att den sökande ska skicka in CV och ett personligt brev.

Efter att ha valt ut de ansökningar som verkar intressanta kallar Yasmin dem på intervju i sitt hem. Yasmins sambo är delaktig i sökandet efter en ny personlig assistent. Det är viktigt att personkemin fungerar för alla parter.

Vid intervjun ger Yasmin en arbetsbeskrivning av vad arbetet som personlig assistent för henne kommer att innebära – hjälp med intimhygien, förflyttningar, städning, matlagning, ärenden och även förhållningssätt vid sociala sammanhang. Allt detta är beskrivet i stora drag i en arbetsbeskrivning som de får med sig hem. På så sätt kan den sökande fundera ytterligare på om arbetet verkligen skulle passa personen i fråga.

Nästa steg är introduktionen. Efter första introduktionsdagen får man med sig hem en detaljerad arbetsbeskrivning där Yasmin har förklarat alla hjälpbehov in i detalj. Alltifrån vilka hjälpmedel hon använder och hur Yasmin använder hjälpmedel i olika sammanhang, hur hon vill ha hjälp med intimhygien och vid toabestyr, hur hon vill ha det städat, om förhållningssätt i hemmet och utanför, till fakta om vad min ryggmärgsskada innebär. Assistenterna får alltid en tremånaders provanställning till att börja med. På så sätt har vi tid till att lära känna varandra och se om personkemin stämmer överens för båda. Om så inte vore fallet är det lättare att avsluta den påtänkta tjänsten vid provanställningens slut. En personlig assistent måste känna sig trygg och säker i sin anställning, genom att Yasmin är tydlig med vad hon behöver hjälp med och hur hjälpen ska utföras. Det måste finnas en ömsesidig respekt och öppen kommunikation. Om både Yasmin och hennes assistent vet vilka roller de ska ha, blir det en tydlig relation som också omvärlden kommer ha lättare att förhålla sig till.

För mer tips angående introduktion; ett introduktionspass i taget, en utmaning med introduktion av de olika assistenterna, assistenter under introduktion arbetar inte med mitt barn, tre dagars introduktion, introducerar ny assistent med introduktionsmall, handledning från läkare och sjukgymnaster, anställning av nya assistenter kräver noggrannhet och omsorg, utförlig beskrivning av varje handgrepp i köket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.