Genom dialog och flexibilitet undviks konflikter

Gun-Britt har haft personlig assistans sedan lagen tillkom 1994 men har sällan haft några konflikter med sina assistenter. Själv tror hon att det beror på att hon är flexibel.

Hon har assistans fyra timmar och har en dialog med sin assistent när det passar att jobba. De planerar långsiktigt cirka två veckor framåt men tiderna kan ändras om det skulle behövas. Gunbritt säger att det har underlättat att hennes assistent bara arbetat med henne och inte haft andra arbetstider att ta hänsyn till men att assistenten nu ska få en annan brukare på halvtid och att det då kan bli svårare att få tider som stämmer med hennes. Vissa tider går inte att rucka på. Gun-Britt är blind och har mest behov av assistans när hon går på läkarbesök eller på möten, och de tiderna är svåra att ändra på. Hon tror därför att hon kommer att bli tvungen att ta in en vikarie om det till exempel gäller en läkartid i fortsättningen.

Å andra sidan har hon en sambo som kan hjälpa henne hemma om det skulle behövas. Om inte så vore fallet, om hon skulle ha varit ensamstående, tror hon att hon skulle  vara mer beroende av att få hjälp hemma och det skulle vara svårare att ta hänsyn till assistentens önskemål om arbetstiderna.

Redaktörens kommentar

För mer information om konflikthantering se tipsen, undvika konflikt genom att prata och stämma av, mota Olle i grind vid konflikter, eget ansvar för kommunikation, dialog och information undviker missförstånd, rätta till en händelse.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.