Hur en proffsig assistent ska vara Del 3

Johanna har skrivit rutinbeskrivningar som hon har i en pärm. Hur en proffsig assistent ska vara är en av rubrikerna. Här kommer det tredje stycket.

Lyssna på vad jag säger. Jag måste kunna ge en instruktion på vad jag vill ha och du ska komma ihåg den. Fråga om du är osäker på mina instruktioner eller var en sak ska vara istället för att tolka och göra som du tror. Men du kan inte fråga om varenda sak heller. Om jag säger att jag vill ha den randiga tröjan och det ligger en randig och prickig tröja vill jag inte att du frågar en extra gång ”är det den här tröjan?”. Jag säger till om det eventuellt skulle vara någon annan jag menar.

I kontakt med andra människor, vänner eller anhöriga är det okej att svara vid tilltal. Grundregeln är att aldrig ta egna initiativ men blir du hälsad på är det ibland lättare att bara säga hej och sedan vända sig lite om, titta ner i marken eller backa något steg. Tanken är att du ska ta så lite plats som möjligt alltså märkas så lite som möjligt för att jag inte ska behöva dela mitt liv, min vardag med en assistent. Men som sagt är det någon annan som tar initiativ är det okej att besvara kortfattat. Tänk bara på att inte söka kontakt för då är det mer troligt att de vill komma fram och hälsa. Du ska inte vara rädd för att fråga om det är något du undrar eller är osäker på. Det är mycket bättre att du frågar då än att chansa på hur något ska göras.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.