Våga vara tydlig

Tydlighet

Tydlighet

För att få en bra assistans gäller det enligt Dennis att vara tydlig.

I tidigare tips har Dennis beskrivit hur han redan i anställningsintervjun (se Långa intervjuer) pratar om vikten att assistenten förstår sin roll (se Makten över sitt eget liv) och att inte komma för nära varandra (se Inte för djup relation till assistenten). Han menar också att det är viktigt att vara rak och tydlig. ”Det gäller att kaxa till sig men utan att bli dominant… bara vara tydlig och säga ifrån på en gång om man tycker att något blivit fel. Det låter hårt men det funkar”, säger han”.

Dennis betonar också kravet han ställer på sig själv, att vara konstruktiv då han säger ifrån. ”Det är viktigt att sätta ord på det som blivit fel och kunna beskriva pedagogiskt hur jag vill att det ska vara”.

Han betonar också vikten av positiv feedback och att ge beröm. ”När de gör saker som är bra så är det viktigt att säga det. Annars blir det lätt så att de tappar motivationen och tänker att ’den där jäveln, han bara gnäller’. Det som är bra måste komma fram”.

Dennis har inga problem med att assistenterna gör sporadiska misstag men att upprepa samma misstag gång på gång ser han som tecken på att de inte lyssnar och egentligen inte vill jobba hos honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.