Att välja en assistent och inte en vän

Anna tycker det är viktigt, som tidigare också framgått i hennes tips, att inte vara kompis eller vän med sina assistenter. Det är hon tydlig med från början när hon rekryterar. Men ibland kan hon känna att balansen att veta vad som är vad, när hon träffar nya personer som kanske ska börja jobba, inte är helt enkel. Hon vill ju trivas med personen eftersom de ska vara tillsammans under stor del av hennes tid, både hemma och på andra platser.

Anna menar att när hon känner att hon tror att hon skulle trivas med en person så behöver hon också kunna urskilja vad hon trivs med. Kommer det att kunna fungera bra att ha personen just som personlig assistent? Eller trivs hon mer allmänt med att vara med personen? Det underlättar förstås rekryteringen och det vidare arbetet, för båda parter, om Anna kan skilja ur det här tidigt. Ju tidigare desto bättre. Hon söker ju, som sagt, inga vänner.

Anna försöker då tidigt föreställa sig personen i sin yrkesroll som assistent med Anna. Kommer hon exempelvis att kunna följa instruktioner och jobba praktiskt och i bakgrunden utan att behöva ”vara trevlig” och prata mycket? Kommer Anna själv att kunna hålla distans och att se henne som assistent och inte en vän? Det handlar om att inte lära känna varandra så mycket att man märker att man ”synkar” och gärna vill ”umgås”, menar Anna. Men går inte det att undvika kan inte personen jobba hos henne och då väljer de om vill ha en privat kontakt i stället.

Tipset postades i Kommunikation, Rekrytering av Anonym. Bokmärk permalänken.

Om Anonym

Personer som delar tips utan att avslöja sina namn. Här har vi samlat alla tips från personer som av olika skäl vill vara anonyma. Vi har ibland gett tipsaren ett fingerat namn. Om förståelsen för tipset kräver en bakgrund (exempelvis tipsarens funktionsnedsättning) anges det i tipset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.