Tjänstereglemente för personliga assistenter

Ett tjänstereglemente är föreskrifter för en arbetsplats och gäller parallellt med bestämmelser i lag och kollektivavtal och reglerar de särskilda förhållanden som råder på en arbetsplats. Vanliga frågor att reglera i ett tjänstereglemente är till exempel vem som svarar för den dagliga arbetsledningen, rutiner kring sjukanmälan och vissa bestämmelser om arbetstid. Här är vissa delar av Runes tjänstereglemente.

Alkohol och andra droger

Assistenter får ej vara påverkade av alkohol eller andra droger under arbetstid.

Arbetsledare

Arbetsledare är Rune, som svarar för den direkta och dagliga arbetsledningen.

Arbetstid

Arbetstidens förläggning framgår av schema som brukaren upprättat efter samråd med assistenterna. Schemat är baserat på brukarens behov av assistans. Assistenten skall alltid vara redo att bistå brukaren direkt vid arbetstidens startpunkt.

Arbetsmiljö

Arbetsmiljön bör göras så trivsam och säker som möjligt. Man måste dock beakta att arbetsplatsen är brukarens hem. Förslag om arbetsmiljöförbättringar lämnas till arbetsgivaren som i sin tur beslutar om åtgärder.

Datoranvändning

Företagets dator får ej användas av andra än VD och vice VD. Privat dator får medtagas till arbetet och brukas för privata ändamål (t.ex. e-mail och surfning) då andra uppgifter att utföras saknas. Då tystnadsplikt råder och brukarens integritet ska skyddas, får inget (t.ex. text, bild och ljud) som rör brukaren eller företaget läggas ut på sociala medier som till exempel Facebook, bloggar eller Twitter. Dylika sociala medier bör undvikas under arbetstid.

Förkovran

Assistenterna erbjuds, och bör, då inga insatser påkallas, studera de böcker som företaget tillhandahåller gällande assistans, assistenter och brukare. När en boks innehåll inhämtats signeras motsvarande bok på listan som finns i anslutning till böckerna. Eventuella kurser genomgås i enlighet med utvecklingssamtal eller anmodan från arbetsgivaren.

Lönesamtal

Arbetsgivaren genomför årligen lönesamtal med assistenten. Lönen är en ersättning för det arbete som utförts.

Raster

En personlig assistent har inte rätt att gå ifrån arbetsplatsen för matrast. Istället har assistenten lön under hela det schemalagda arbetspasset och rätt att göra måltidsuppehåll. Måltidsuppehållet innebär att assistenten sitter ner och äter men finns tillhands om brukaren behöver assistenten. Assistenten ska komma överens med arbetsledaren om när det är lämpligt att äta.

Utvecklingssamtal

Arbetsledaren genomför årligen utvecklingssamtal med assistenten. Utvecklingssamtalet syfte är att utvärdera existerande kunskaper och färdigheter samt göra en plan för att hur man skall uppnå förbättringar främst i företagets och brukarens men även i assistentens intresseriktning.

Redaktörens kommentar

Fördelen med ett tjänstereglemente är att det kan förebygga missförstånd och oklarheter. Det blir en slags ram för vad som gäller just på denna arbetsplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.