Hur är man en professionell assistent?

Som Anna tidigare har berättat är det viktigt för henne att det finns en professionalitet hos hennes assistenter. En del personer verkar vara ”födda” med det här och andra behöver hon förklara ganska ingående för. Anna tänker att det blir betydligt enklare att introducera dem som har en naturlig fallenhet för det här och eftersom hon tycker att det här är så grundläggande i rollen som personlig assistent hos henne så blir det här är en viktig del att försöka hitta redan vid rekryteringen.

En del i det här med att vara professionell är HUR man gör saker, att man har sina professionella ögon, öron, händer och tankar med sig. Med det menar Anna att en assistent inte bör blanda in sina egna tankar, känslor och värderingar på så sätt att det påverkar hennes arbete i en annan riktning än den Anna vill ha det. Att personen förstår att det är just genom hennes assistans hon kan vara just den hon är och göra det hon vill.

Hon menar alltså inte att hennes assistenter helt ska stänga av sig som person, hon vill inte ha någon ”robot” hos sig. Det här kan exempelvis handla om alternativ i matbutiken, sortering av tvätt eller hur hon vill ha håret tvättat.

Det kan handla om att göra varken mer eller mindre än det Anna vill eller kanske att inte titta på det som inte behövs för hennes assistans. Exempelvis att inte titta över axeln när Anna håller på med papper/post i en situation hon klarar utan assistans.

Men det kan också handla om mer subtila saker som att göra sig ”osynlig” och att inte lyssna när Anna pratar med andra personer. Det är ju förstås enklast att göra genom att fysiskt backa undan men det är viktigt att behärska det här ganska bra eftersom det inte alltid är möjligt för assistenten att backa undan.

Tipset postades i Arbetsledning av Anonym. Bokmärk permalänken.

Om Anonym

Personer som delar tips utan att avslöja sina namn. Här har vi samlat alla tips från personer som av olika skäl vill vara anonyma. Vi har ibland gett tipsaren ett fingerat namn. Om förståelsen för tipset kräver en bakgrund (exempelvis tipsarens funktionsnedsättning) anges det i tipset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.