Förbereda en assistent inför ett arbetspass

Anna kan tycka att balansgången mellan att förbereda sina assistenter inför ett arbetspass och att kunna vara spontan ibland är svår. Att kunna leva sitt liv som hon vill, vilket ibland innebär att planera saker i minsta detalj och andra gånger göra saker helt spontant, är enligt Anna av de viktiga delarna i assistansen. Det är en viktig del av att kunna ”leva som andra”.

Det kan handla om att kunna ändra sina planer utifrån vad som uppkommer i stunden, exempelvis att någon kommer på spontanbesök eller att vädret inte blev det hon trodde på morgonen. Men det kan ju förstås också vara så att hon bara känner för att göra något annat än det som var tanken.

Assistenten som ska jobba behöver ju ibland vara förberedd vad gäller framförallt det praktiska. Kanske behöver hon ha lämpliga kläder, skor eller ha med sig en extra matsäck. Det kan vara förutsättningen för att kunna göra ett bra jobb.Det här är en balansgång. En viktig grund för att det ska fungera är att Anna försöker planera för vad som kan dyka upp och därigenom behövas under arbetspasset och meddela assistenten.
En annan viktig del är att assistenten är flexibel i sitt synsätt och sina tankar. Sedan handlar det om att kommunicera och tillsammans hitta de bästa lösningarna för att Anna ska kunna göra det hon vill just det passet och att det samtidigt fungerar bra även för assistenten ur ett arbetsmiljöperspektiv.
Redaktörens kommentar

För att kunna följa någon annans önskningar om tillvaron än sina egna och vara behjälplig i situationer som kan uppkomma i livet så är det viktigt som assistent att vara flexibel. Förutsättningar kan förändras på kort tid. Att som assistent inte värdera det som händer utan att försöka arbeta med att uppnå det som ska uppnås underlättar ofta för den som har assistans. (Till exempel att inte gå igång och irritera sig på hinder som kan uppstå under vägen).

 

Tipset postades i Arbetsledning av Anonym. Bokmärk permalänken.

Om Anonym

Personer som delar tips utan att avslöja sina namn. Här har vi samlat alla tips från personer som av olika skäl vill vara anonyma. Vi har ibland gett tipsaren ett fingerat namn. Om förståelsen för tipset kräver en bakgrund (exempelvis tipsarens funktionsnedsättning) anges det i tipset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.