Balans på självständigheten

När Lotta kan lita på sin assistent behöver hon inte peta i detaljer

När assistenterna jobbat ett tag med Lotta och fått lite erfarenhet förväntar hon sig att de ska vara självgående och att hon inte ska behöva säga till om vad som ska göras.

Det handlar framför allt om praktiska moment som till exempel lyft eller dusch. Det gäller också i hög grad när Lotta är på resa då hon servar assistenterna med ett schema med vad som händer under resan (se tipset: Resebeskrivning).

I andra fall, exempelvis vid städning eller matlagning, försöker hon balansera sin egen vilja mot assistenternas självständighet. Hon säger att hon har bra assistenter just nu som hon kan ”lita på”, och då kan hon säga ”du kan göra som du gör hemma” och inte vara med och ”peta i alla detaljer”. Huvudsaken, menar hon, är att hon känner sig nöjd i slutändan.

Tipset postades i Arbetsledning av Lotta. Bokmärk permalänken.

Om Lotta

Har 149 timmar assistans i veckan. Kund hos anordnare. Bor i hus tillsammans med sin man. Gradvis ökande muskelsjukdom. Märker försämring. Svag, orkar till exempel inte lyfta ett fullt glas med dryck. Kan inte röra sig något vidare. Använder permobil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.