Att resa med assistans

Balans

Att resa med assistenter kan både vara en befrielse och ett stressmoment. Första gången jag reste utomlands hade jag samtal med assistenten innan resan. Vi skrev ner vad den fick berätta om resan och inte för sina anhöriga. Vi skrev ner arbetstider och bestämde traktamenten. Jag talade om att jag ville ha en avslappnad resa utan att behöva ”ta hand” om assistenten. Jag var också tydlig med att de behöver vara lite avslappnade i sociala situationer men ändå visa hänsyn och inte ta för mycket utrymme. Jag talade också om att assistenten kommer bo i eget rum och hur ersättningar ser ut såsom restid. Jag ville också poängtera vad jag behöver lite extra ögon på vid flygplatsen och vad jag tycker känns okej att flygbolagets personal gör och vad jag vill att assistenten gör. Resan gick jätte bra och efteråt pratade jag och assistenten om det så att jag fick veta vad den tyckte var bra, vad som kunde gjorts annorlunda och vilken information som var överflödig.

Nu tycker jag att resor med assistenter ger mig en frihet och självständighet som jag inte kan få om jag endast reser med anhöriga. Det går bra ett dygn eller två och då kan jag se det som avlastande och skönt att slippa arbetsleda. Men det går lite i perioder vilket jag föredrar mest. Jag tror att vetskapen om att båda sätten fungerar och att det är jag som väljer gör det lättare.

Tipset postades i Arbetsledning, Fritidsintresse, Resor av Anonym. Bokmärk permalänken.

Om Anonym

Personer som delar tips utan att avslöja sina namn. Här har vi samlat alla tips från personer som av olika skäl vill vara anonyma. Vi har ibland gett tipsaren ett fingerat namn. Om förståelsen för tipset kräver en bakgrund (exempelvis tipsarens funktionsnedsättning) anges det i tipset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.