Kommunikation är viktigt

Kommunikation

Kommunikation

Hanna har provat hundratals olika metoder som hon uttrycker det. ”Först var det ´ta saker när du har dom´, då var det bara att ta saker rätt ut, jag kände inte att det påverkade mitt liv eller min tid på det sättet. De första åren 8 åren hade jag en fruktansvärt stabil assistans och hade då inte varit med om något som hotade min existens. Ingen hade gjort något elakt mot mig, en assistent bytte vi ut för att hon inte var lämplig men det var det enda jag varit med om under de åren. Och så hade jag en som sade upp sig pga hon skulle börja studera”.

Hanna berättar att hon efter det varit med om att assistenter kommenterat saker om henne och efter långa anställningar sagt upp sig via mail eller lämnat ett brev i brevlådan. Det har påverkat och kommunikationen har inte blivit lika lätt. Hanna har haft svårt för och blivit rädd för olika situationer. Hon är inte rädd för att säga vad hon tycker utan mer rädd för vad assistenterna ska säga.

”Sen provade vi att man skulle boka tid om man ville säga något och då gick jag bara runt och var rädd för att det skulle vara något stort och livsavgörande. Och då var jag rädd för att det skulle komma hela tiden. Sen hade vi att de skulle prata med medarbetsledaren jag hade då, men då blev jag rädd för henne och vad hon kanske skulle säga”.

Efter det så skulle assistenterna prata med Hanna men respektera också att hon inte alltid kan ta det just då utan att det går bra i eftermiddag eller i morgon kväll. ”Den respekten måste de ju ändå ha för mitt liv men tyckte inte att det fungerade. Det kändes inte bra i magen. Då fick jag ett tips att de ska ta saker på mail för jag ville inte att de ska ta min tid. Verkade som en kanon idé men har inte så bra erfarenhet av mail då jag bland annat tidigare fått uppsägning på mail.

Assistenterna ska nu prata med medarbetsledaren när det inte passar att prata med Hanna. Om en assistent exempelvis vill säga upp sig så ska personen ta det med medarbetsledaren. Medarbetsledaren kan i sin tur prata med arbetskamrater för att lösa olika typer av situationer.

Allt praktiskt som rör assistansen som hur Hanna vill ha saker och ting och hur assistansen ska fungera pratar assistenterna med Hanna om. Hanna är då rak i sin kommunikation och säger exakt hur hon vill ha det på ett vänligt men bestämt sätt. Hon accepterar inte att en assistent inte följer det som Hanna bestämt. ”Om regeln är att mobilen ska vara på vibrator i assistentrummet, då går det inte att boka telefontider i arbetspasset, då får man säga till mig om det är en extra ordinär situation. Och så är det bara”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.