Leva det liv han vill

Kvinna på äng med händerna uppsträcka i luften

Kvinna på äng med händerna uppsträckta i luften

Dennis behöver assistans dygnet runt och när han beskriver hur han vill ha det med sin assistans poängterar han själva idén med personlig assistans, att han ska kunna leva det liv han skulle ha gjort om han inte hade haft en funktionsnedsättning. Han förväntar sig därför ett hans assistenter ska se på assistansyrket just som ett arbete, med allt vad det innebär.

Han säger ”det kan låta hårt” men han hänvisar till sin egen rätt och att assistenterna som jobbar hos honom har betalt just för att de ska hjälpa honom att leva det liv han själv vill ha.

Dennis åskådliggör det med ett exempel. Han har en kanin och skulle kaninen bli sjuk klockan tre på morgonen måste de åka till veterinären med honom. ”Så är det bara, och en assistent måste ställa upp på det. En assistent sa ’jag är här för att hjälpa dig men inte dina djur.’ Jag svarade: ’Men du är ju här för att hjälpa mig och nu hjälper du mig med att hjälpa mina djur’. Hade jag inte en funktionsnedsättning hade jag själv åkt till veterinären mitt i natten för att rädda livet på kaninen.”

Ett annat exempel är då han till exempel ska göra något utan att behöva assistenterna precis bredvid sig. Då är det upp till dem att själva att förströ sig. Själv informerar han i förväg och säger: ”ta med dig vad du vill: bok, padda, korsord, papper och penna eller vad du vill, jag tänker inte sysselsätta dig. Jag är klar om två timmar och slår en signal på mobilen.”

Dennis fortsätter med ytterligare ett exempel:

”Det värsta jag varit med om i hela mitt liv var när jag skulle ragga upp en tjej. Assistenten satt då precis bredvid och hörde allt vad jag sa. Jag bredde på som fan för att verka intressant inför tjejen och sa att min rullstol hade kommit till följd av en motorcykelolycka. Ja ni vet hur det funkar. Precis när jag trodde att ljuv musik skulle uppstå mellan mig och tjejen så säger min assistent `Så här säger han till alla och det där med olyckan är inte sant.´
I det ögonblicket ville jag bara krypa ner i skorna och försvinna. Det är ett klockrent exempel på när assistenten ska finnas men inte synas.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.