Helénas egen ”utbildning” räcker

Heléna tycker att den utbildning och den handledning hennes assistenter får av henne räcker.

Heléna säger att det tar minst ett år att lära sig arbeta hos henne, att förstå vad hon behöver och lära känna hennes identitet. Men själv anser hon att det inte går fortare eller bättre med en extern handledare eller att assistenten har en utbildning. Hon tycker heller inte att det är någon fördel med att assistenten har tidigare erfarenhet av att jobba som personlig assistent eftersom de tar med sig värderingar från de tidigare assistansanvändarna.

Samtidigt säger hon att det skulle kunna ändra sig om ett behov skulle uppstå, till exempel om något skulle hända henne så att assistenterna skulle ha nytta av handledning. ”Men än så länge känner jag att jag kan ta hand om det själv”, säger hon.

Heléna är inte skeptisk till utbildning men hon betonar att den ska vara ”adekvat”.  Många utbildningar för personliga assistenter menar hon är rena vårdutbildningar, ”och det är inte vad personlig assistans handlar om”. Hon tycker heller inte att det är någon fördel att assistenten har en utbildning i till exempel handikappkunskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.