Sätta en gemensam nivå

En viktig insikt som Conny har gjort är att assistenterna är olika. Conny bemöter det på två olika sätt, dels genom att själv anpassa sig och dra nytta av assistenternas personligheter, men också genom att sätta en gemensam nivå. Det gäller vissa konkreta göromål där han anger tydliga riktlinjer för hur han vill ha det.

Conny berättar om en händelse för flera år sedan. På den tiden dammsög han vid behov och en dag var det otroligt sandigt i hallen, ”så att det knastrade när man åkte där”. En assistent frågade: ”vill du att jag ska dammsuga?” Conny svarade: ”Vad tycker du själv?”. ”Det kanske kan vänta en vecka”, sa assistenten.

Händelsen fick Conny att inse att när det gäller vissa göromål fungerar det inte med att låta assistenternas eget tycke vara avgörande utan han måste ha en gemensam nivå. Så när det till exempel gäller städning har Conny ett schema på vad, när och hur det ska städas.

Ett annat krav är att alla saker läggs tillbaka på rätt ställe. Conny har därför märkt hyllor: stora handdukar, små handdukar, lakan etc. ”så det inte blir kaos därinne och ingen hittar till slut. Det är ju för allas trevnad. Ibland får jag gå in och korrigera lite och till slut så sitter det och de lär sig vad som är viktigt för mig”.

Tipset postades i Rutiner av Conny. Bokmärk permalänken.

Om Conny

Conny har 26.5 timmar assistans per dag. Han kan röra axlar och nacke men är förlamad i både armar och ben sedan – 94. Conny har en anordnare för sin assistans.

1 svar på ”Sätta en gemensam nivå

  1. ”Gemensam” nivå på städning där assistenten får vara med och bestämma hur smutsigt det får vara? Det skulle aldrig fungera för mig och min familj som bor här. Jag är medveten om att mina assistenter har olika standard och det får de gärna ha – hemma hos sig. Men hemma hos mig är det jag som bestämmer hur jag ska ha det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.