Anställning av nya assistenter kräver noggranhet och omsorg

Anställning av nya assistenter kräver att Anna är noggrann och omsorgsfull. Att rekrytera nya assistenter tar mycket tid och energi. Men det behöver det verkligen få göra, menar Anna. Det fungerar inte när hon, av någon anledning, försöker skynda på processen.

Behovet av att rekrytera kommer sällan när man själv väljer det, säger hon. Det kan handla om att assistenter säger upp sig av olika anledningar och då gäller det att hitta en ersättare på 14 dagar och upp till en månad. Det har hänt någon gång att Anna inte har haft den tiden, som skulle behövas för hela processen. Livet pågår ju, om än haltande, samtidigt. Hela rekryteringsprocessen får då inte lika mycket tid och engagemang vilket ofta straffar sig längre fram; assistenten har inte fått en ärlig chans genom att få beskrivningar och sätta sig in i de olika momenten för att kunna göra ett bra jobb. Det blir då inte bra för någon part.

Det här kan handla om en relativt lång period; från annonsering till en period av introduktion i någon form är avklarad. Intervjutillfället är förstås också viktigt, att då kunna vara fokuserad för att ställa de rätta och relevanta frågorna som behövs för att veta om det är en person att bygga vidare på. Under introduktionen tycker Anna att det är viktigt att hon är närvarande på många plan: det är bra att berätta exempelvis praktiska detaljer, ibland med viss bakgrundsinformation, och mycket om förhållningssätt och relationen till andra människor.

Redaktörens kommentar

Vissa assistansberättigade har en längre uppsägningstid för sina assistenter. Det kan vara nödvändigt för att hinna få en ny assistent introducerad innan den andra assistenten slutar.

För mer tips angående introduktion; ett introduktionspass i taget, en utmaning med introduktion av de olika assistenterna, assistenter under introduktion arbetar inte med mitt barn, tre dagars introduktion, introducerar ny assistent med introduktionsmall, handledning från läkare och sjukgymnaster, hur Yasmin rekryterar nya assistenter, utförlig beskrivning av varje handgrepp i köket.

Tipset postades i Rekrytering av Anonym. Bokmärk permalänken.

Om Anonym

Personer som delar tips utan att avslöja sina namn. Här har vi samlat alla tips från personer som av olika skäl vill vara anonyma. Vi har ibland gett tipsaren ett fingerat namn. Om förståelsen för tipset kräver en bakgrund (exempelvis tipsarens funktionsnedsättning) anges det i tipset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.