De skriver om oss både här och där:) Texten från inskannade tidningsartikler finns med i sin helhet.
Aiai-magasinet nr 2, 2015-07-08
Tidningen Assistans 2 2015 sida 26, 27, artikel av Erik Tillander
Tidningen Assistans 1 2015 sidan 19, artikel av Erik Tillander
ANNONSBLADET DALARNA 2015 BORLÄNGE
Ny sajt ger tips och stöd
Ett tiotal hade kommit till Handikapporganisationernas hus på Tjäna Ängar för att höra Susanne Sundberg informera om sajten PA-tips.
Sajten PA-tips bygger på att assistansanvändare och deras assistenter hör av sig med tips och idéer, både vad gäller olika situationer, praktiska hjälpmedel och hur man hanterar relationer mellan assistent och assistansberättigade. Sajten PA-tips är en liten redaktion Som består av tre personer, Nina Muhonen frän Västerås, Susanne Sundberg, Falun och Erik Tillander, Stockholm.
Projektet PA-tips starta de 2013 och pågår fram till 2016. Under den tiden bygger gruppen upp en sajt med information till både användare och assistenter, samt ger dessa en mötesplats. Tipsen kan vara allt från praktiska tips om arbetsredskap till hur man pratar om kommunikation och relationer.
Under de 20 år som personlig assistans har funnits har det inte funnits någon liknande mötesplats. Den relativt nya webbtjänsten ger den möjligheten. — Från början Var det tänkt som tips och stöd till assistansanvändarna, säger Susanne Sundberg, som utbildar assistenter.
— Men med tiden har det blivit viktig information från assistenterna också. Just tystnadsplikten och sekretessen är en svår nöt att knäcka i dessa sammanhang, kommer det fram under diskussionerna med åhörarna.
— Assistent är inte ett yrke för vem som helst, något både jag och Janne kan skriva under på, säger Susanne Sundberg som själv är assistansanvändare.
Någon formell utbildning finns inte idag, något åhörarna diskuterar engagerat. Just nu är Susanne Sund berg ute och informerar assistansanvändare och per sonliga assistenter samt handikapporganisationer om sajten, och vad den kan göra för just dem.
— Som assistansanvändare är man arbetsgivare till sina assistenter, och måste veta hur man ska organisera arbetet. För många nyskadade kan det vara svårt att veta hur assistansarbetet ska bedrivas och för de sam haft assistans en längre tid kan det kännas bra att utveckla sin assistans. Det övergripande huvudsyftet är att stödja assistansanvändarna och utveckla kvaliteten i assistansen.
Tipsen på sajten handlar idag till stora delar om assistansen som arbete, skola, familj, vänner och andra relationer.
— Om man vill lämna tips och idéer kan man hitta kontaktuppgifter på vår hemsida eller kontakta oss via Facebook, säger Susanne Sundberg. Som assistent är personen anonym med sina in lägg med tanke på tystnads plikten. VERONICA RIGTORP ronic@annonsbladet.com
Fotnot: PA-tips står rör personlig assistanstips. Susanne Sundberg från Falun är en av de tre som arbetar med projektet PA-tips. Hon är ute och informerar både assistentanvändare, assistenter och andra intresserade.
Tidningen Assistans 5 2014 sida 26 och 27, artikel av Erik Tillander
Tidningen Assistans 4 2014 sida 24, artikel av Nina Muhonen
Tidningen Assistans 3 2014 sida 24 och 25, artikel av Erik Tillander
De tipsar varandra om personlig assistans , Svensk Handikapptidskrift, 13 Juni, 2014
Personlig assistans har funnits i 20 år men ändå finns det ingen given mötesplats där assistansanvändare kan få stöd och tipsa varandra om bra lösningar. Det menar personerna bakom en ny webbtjänst för assistansanvändare…
Tidningen Assistans 2 2014 sida 24 och 25, artikel av Mattias Hagberg
Assistans och PA-tips inleder samarbete
I början av förra året drog Independent Living Institute igång sajten PA-tips som bygger på att assistansanvändare och deras assistenter hör av sig med tips och idéer, både vad gäller olika situationer, praktiska hjälpmedel och hur man hanterar relationer mellan assistent och assistansberättigade.
Det är en liten redaktion som består av tre personer. Projektledaren åker ut till personen för att träffas och göra intervju och ibland även film. Dessa sprids sedan via sajten.
Nina Muhonen är projektledare för PA-tips och hon berättar att tanken med PA-tips är att alla människor är olika, och på sajten ska man kunna finna flera olika lösningar för ett och samma problem.
Hon berättar att det bästa med sajten är bredden. Dessutom täcker vi det mesta som har med personlig assistans att göra, från rent praktiska småsaker till frågor som handlar om relationer och arbetsledning. Vår förhoppning är att PA-tips ska bli den naturliga platsen att leta tips på.
Intresset hittills har varit stort, framför allt från assistansberättigade, men förhoppningen är att många fler skall använda sig av sajten, exempelvis tjänstemän i kommun och landsting, fackföreträdare och omsorgspersonal.
Exempel på tips från PA-tips
Medarbetarsamtal med assistent
Under ett medarbetarsamtal har Johanna en lista på punkter att gå igenom, med utgångspunkt från hur assistenten trivs. De diskuterar tiden som varit, kommande utbildningar mm.
Rutiner för nya assistenter
Sophie berättar att det är viktigt att redan från början få in bra rutiner hos sina assistenter för att hennes vardag ska flyta på.
För höjning av sängar i flera olika höjdpositioner
Jessica tycker om att resa men sängarna på hotellen är ofta för låga för att det ska vara bekvämt för assistenterna. Som lösning har hon köpt förhöjningsklossar från Handicare, som fungerar till sängar med både ben, socklar eller medar.
Assistans på mitt sätt
I en film berättar Jonas att det är viktigt att uppgifterna utförs på hans sätt, som han skulle gjort om han kunnat, istället för på assistentens sätt, även fast det kanske gått snabbare. Att bestämma över sig själv och sitt liv ger ökad livskvalitet.
UTSKRIFT FRÅN : TALTIDNINGAR VÄSTMANLANDS KOMMUNER OCH LANDSTING 28 AUGUSTI
Eva Fridh
Assistanstips snart är det möjligt för personer med funktionsnedsättning som har personlig assistans att utbyta tips och erfarenheter.
Nina Muhonen projektledare för Assistanstips på organisationen Independent Iiving, vad är det här för någonting? Ja det är meningen att vi ska samla och åka runt till personer som har assistans och fånga upp idéer där man har bra tips om hur man hur man kan få en bra assistanssituation och då åker vi runt helt enkelt och intervjuar och dokumenterar och sprider runt det här på en webbsida som andra kan ta del av.
Vad är det för tips?
Ja det kan vara allt möjligt. Det kan vara tex att någon tipsar om er bra stol tex en bra anpassningsbar stol till sina assistenter. Så att man kan komma nära och hjälpa till med maten, då blir det bra för både den personen som får assistans men också för den personen som hjälper.
Varför behövs det sådana här tips?
Dels behövs dom här praktiska tipsen när man har konkreta fysiska saker som jag berättade om den här stolen. Sedan är det så mycket som där inom assistansen så handlar det ju om kommunikation och möten och få allt sådant att fungera. Det finns inte så mycket kunskaper och det finns framförallt ingen att fråga när man väl kommer i situationen när man får assistans, därför är det jätte värdefullt med en sådan här idébank.
Hur kom ni på den här iden på Independent living?
Ja det är Adolf Ratzka som är ansvarig för iden så att säga och han har skickat in den till Allmänna arvsfonden som finansierar projektet. Och han i sin tur då började söka efter personer som skulle kunna vara med i projektet det var så jag kom in i det hela så att jag är anställd utav Independent living.
Hur långt har ni kommit i projektet?
Vi började den 1januari i år och det kommer att vara ett 3-årigt projekt så att vi har ju då kommit en liten bit på vägen och tanken är ju nu i slutet på september så ska det lanseras ut på hemsidan. Det blir en ordentlig webbsida. Ja vi håller på och bygger och bygger så att jag åker ut och träffar personer som har assistans då och har en hel del som står i rad för att bli intervjuade så att det är jätte roligt.
Hur får du kontakt med intervju personerna?
Vi är ju några stycken som jobbar med projektet och då är det en utav dom som jag jobbar med Susanne Sundberg som är den personen som samlar tipsarna. Och dels så ringer hon iväg till olika människor som hon vet kan vara intresserade sedan är det folk som hör av sig till henne också så att det är både och.
Om man vill vara med och lämna tips själv vart vänder man sig då?
Ja då vänder man sig antingen till mig eller till Susanne så att då kan man dels gå in på vår facebook sida där man hittar oss på PA tips med stora bokstäver Petter Adam och så bindestreck tips och där finns det information om oss.
Vilken typ av tips hoppas du mest på att få?
Jag vill ha en stor blandning, en stor variation av tips. Jag vill ha både dom här mjuka värdena som handlar om dom här möten med människor hur man kan helt enkelt fungera tillsammans. Men sen också dom här rent konkreta praktiska tipsen som handlar om mera kanske ja hur man kan göra för att larma på sina assistenter för att man inte ska behöva ropa. Dom här tipsen som kanske handlar om hur man förvarar sina pärmar eller ja du vet alla möjliga sådana här tips, så jag vill ha en stor variation.
Hur mycket betyder kontakten med andra personer i samma situation?
Jag tror att den är viktig för att man ska kunna bolla saker och ting med varandra och ibland även kunna få den här känslan utav att det finns andra som vet precis hur det är. Jag tror att det är väldigt viktigt.
Du använder ju själv personlig assistans är det något av tipsen du haft nytta av personligen?
Ja men faktiskt det skapar ju idéer som kan komma upp med nya saker som man inte har tänkt på tidigare. Så att absolut det finns saker som jag har tagit till mig så att jag tror att det här kommer att bli en berikade, vara väldigt berikade för många människor.
Sa Nina Muhonen projektledare för Assistanstips på Independent living.
Vill du komma i kontakt med Assistanstips så kan du ringa Nina på 073-3226641 eller skicka e-post till henne på nina@patips.se det går även att kontakta hennes kollega Susanne på 072-5569376 eller skicka e-post till
susanne@patips.se
Sökbara assistanstips blir verklighet
VÄSTERÅS. Projektet Assistanstips har blivit sponsrade av Allmänna Arvsfonden.
Projektet går ut på att skapa en informativ databas för att hjälpa assistansanvändare med att få tips till ett mer välfungerande liv.
Nina Muhonen är själv assistansanvändare och har fått i uppdrag att leda projektet. Hon åker ut och samlar in material till databasen, som kan vara i form av bilder, ljud och film.
Tipsen kommer, bland annat vara anpassade för assistansanvändare, personliga assistenter och för funktionshinderorganisationer.
– Det är väldigt många som engagerat sig kring projektet. säger Nina Muhonen.
Meningen är att personer ska få en ände att börja i och en bättre tillvaro.
– Del känns riktigt bra att det blir av. Jag hade ingen aning om hur jag skulle bete mig i början för att få bättre livskvalité.
Databasen beräknas vara klar I slutet av september.
MADELEINE LONGO
TISDAG 30 JULI 2013