När det behövs göras en nyrekrytering ringer Catharina till anordnaren som hjälper till med att sätta ut en annons. Catarina och Bosse tar sedan hand om resten med intervjuerna och kontakten med de sökande. När de bestämt sig hör de av sig till anordnaren och meddelar sitt beslut.
Introduktion
Catharina berättar att de brukar ha introduktionen mellan kl 8-15. Bosse är som piggast då och orkar med att gå igenom de moment som behövs såsom duschning, ståträning och förflyttning med taklyft och sätta selen på rätt sätt.
De brukar låta den nya assistenten gå bredvid i fyra dagar första veckan. Andra veckan ungefär två dagar, det är lite beroende på hur många timmar de ska arbeta senare. Den första veckan går den nyanställde bredvid en extern assistent. De andra två dagarna brukar de gå bredvid Catharina och då brukar assistenten få göra mer själv och Catharina finns med och tittar på så att hon ser att personen kan hantera lyften på ett säkert och korrekt sätt.
Varför har ni valt detta upplägg?
”Därför jag känner att för mig är allting så självklart, jag gör allting som ska göras ändå. Men den andra assistenten som inte bor här, som har det som riktigt jobb, på något vis så tror jag att han kommer ihåg mer vad han ska berätta och visar på ett annat sätt kanske, har jag fått för mig. Och dom får gärna fråga, vi har en arbetsplan här som vi går efter. Och schema och sådär. Och en matlista som vi följer måndag-fredag och så”.
Utbildning under introduktionen
Eftersom Bosse har MS, finns Rehabkliniken, och där har dom utbildning för det individuella. Assistenten får då gå dit och vara där en hel dag och lära sig om Bosse, hans sjukdom och hjälpmedel som han har. Dom får lära sig allting på en dag där. ”Det är jätteskönt för då behöver inte jag lära ut, det är bättre att nån kunnig gör det, som sjukgymnaster och läkare som kan” menar Catharina.