Att arbetsleda eller inte

Hur Annika leder sin assistans, om hon till exempel är närvarande eller inte, beror dels på om det är nya eller vana assistenter, dels på situationen.

När Annika har nya assistenter tycker hon det är självklart att vara närvarande hela tiden. Men det ändras allt eftersom assistenten börjar bli van. Men vid matlagningen är Annika alltid med. Motsatsen, att låta assistenten ensam laga maten, tycker Annika skulle kännas som hon utnyttjade assistenten: ”jag skulle aldrig bara kunna sitta och vänta på att maten ska bli klar, jag är med och kryddar och smakar av och så”.

Egentligen skulle Annika vilja vara med på alla moment men om assistenten städar så känner hon sig obekväm med att ”följa med och bara sitta och peka på vad hen missar. Då skulle det bara kännas som om jag tror att hen inte kan städa. Jag tar för givet att assistenterna kan ta ansvar för det själva.”

 

Tipset postades i Arbetsledning av Annika M. Bokmärk permalänken.

Om Annika M

Annika är medlem i ett kooperativ och bor i en tvåplansvilla tillsammans med ett av sina två tonårsbarn. Hon arbetar deltid och har cirka 20 timmar assistans/dag. 1996 skadade hon sig och hon har en C-5 ryggmärgsskada.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.