Assistenternas förhållningssätt till barnen

BarnHanna har skrivit i arbetsbeskrivningen: att man som assistent ska hålla distansen till barnen vilket är särskilt viktigt med de yngre barnen. Hanna vet hur hon vill ha det när det gäller hennes tvååring och hur assistententerna då ska agera i olika situationer. Hanna är med i varje situation men om dottern behöver byta blöja och Hanna inte får plats med rullstolen på toaletten behöver assistenten vara med dottern själv och då är det extra viktigt hur assistenten är mot dottern och bekräftar det hon säger. Hanna förklarar:

”Det är när min dotter börjar prata som assistenten bekräftar henne. Jag säger: (dotterns namn), nu tar assistent (namnet) dig, för vi ska byta din blöja. Assistenten bär in dottern på aktuell toalett där jag ej får plats med rullstolen. Dottern blir kinkig och pratar om mig. Assistenten säger: Snart ska vi gå till mamma, vi ska bara byta din blöja först. Dottern får syn på något, t ex ett märke (Adidas) på assistentens tröja: Säger: Namn, t ex ”Cecilia, märke (alltså; Cecilia har ett märke på tröjan). Assistenten: ”Ja, det är ett märke. Dottern: ”Fint märke”. I anslutning till en sådan situation pratar jag alltid med assistenten och min dotter tillsammans för att få koll på hur hon har reagerat och agerat.”

I arbetsbeskrivningen konkret handlar det om de två mindre barnen. Äldsta dottern klarar sig i princip själv. ”Ibland kan jag säga åt assistenten att säga åt henne att komma om jag ligger i sängen och dottern är i sitt rum och spelar dataspel. Om hon inte lyssnar när jag ropar så får assistenten säga till henne att hon måste komma. Assistenten säger då ”mamma vill att du kommer” Då kommer dottern oftast. Hon ropar då förbi assistenten ”Jag kommer snart”. Hon skulle aldrig få för sig att säga till assistenten att hälsa mamma att jag kommer snart. Hon pratar direkt med mig.”

Följande är hämtat från Hannas arbetsbeskrivning:

  • Övrigt; När familjen är hemma är det viktigt att hålla distansen, ”ta ett steg tillbaka”. Även om Hanna pratar och diskuterar när hon är ensam är det av stor betydelse att dra sig tillbaka när familjen är närvarande, för att visa respekt för dem. Man bör försöka att inte visa att man hör vad som sägs. Det är viktigt att respektera Hannas önskemål och beslut. När det gäller Hannas fyra barn är det också viktigt att ta ett steg tillbaka. Äldsta dottern är så pass stor så att hon numera hjälper till genom att visa när hon vill ha kontakt (även äldsta sonen och till viss del yngsta dottern börjar göra det, men ibland testar de gränser. Om man blir osäker gällande detta, tar man upp det med Hanna). I närheten av yngsta sonen måste man tänka extra på sin roll. Det är viktigt att lyssna på Hannas signaler om hur hon vill att yngsta sonen ska skötas. Det är viktigt att låta Hanna ha sin roll som mamma ifred.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.